Sałatka z fasolką szparagową i pieczonym kurczakiem
Został Ci kawałek pieczonego kurczaka i nie wiesz do czego go wykorzystać? A może trafił*ś na ten przepis, bo po prostu lubisz sałatki z kurczakiem?
Bez względu na powód, który Cię tu przywiódł, cieszę się, że jesteś, bo niemal z całą pewnością mogę się założyć, że ta sałatka będzie Ci smakować.
Ja pieczonego kurczaka szykowałam specjalnie z myślą o tej sałatce (robię go we frytownicy beztłuszowej), ale równie dobrze sałatka będzie smakować z pokrojonym, doprawionym ulubionymi przyprawami i podsmażonym na patelni kurczakiem.
Oprócz wspomnianego kurczaka, dodaje do sałatki fasolkę szparagową, jajka, paprykę, wędzony ser oraz orzechy. Do tego sos majonezowo-śmietanowy.
No jest pysznie, co tu dużo pisać 😉
- około 300-400 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona, ekstra cienka)
- 2 pieczone piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 2 jajka
- około 70 g wędzonego sera np rolady ustrzyckiej
- garść orzechów włoskich
- 1-2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- sok z kawałka cytryny
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Można pokroić na mniejsze kawałki.
Pieczoną pierś kurczaka kroimy w kostkę.
Ser oraz czerwoną paprykę kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy, obieramy, kroimy na ćwiartki.
Orzechy grubo siekamy lub kruszymy w dłoniach.
Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem, mieszamy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą.