Karkówka duszona z cebulą
Pyszna karkówka duszona w cebuli. Doskonała w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty czy tartych buraczków z cebulą.
Przepis jest prosty, choć wymaga od nas dłuższego gotowania. Duszenie na wolnym ogniu daje nam gwarancję pysznego, miękkiego mięsa, które wręcz rozpływa się w ustach.
To jedno z tych dań, które lubię przygotować z podwójnej porcji i mieć obiad na dwa dni – na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej!
- około 600 g karkówki
- 3-4 cebule
- 2 małe ząbki czosnku
- 3/4 szkl. bulionu
- mielona papryka słodka i ostra
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Cebulę kroimy w piórka, czosnek na plasterki.
Mięso kroimy na plastry (można nieco rozbić pięścią lub delikatnie tłuczkiem), oprószamy z obu stron mieloną papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Skrapiamy niewielką ilością oliwy i dokładnie wcieramy przyprawy w mięso. Odstawiamy do zamarynowania. Następnie obsmażamy partiami (po 2 kawałki) na rozgrzanej na patelni oliwie.
Gdy wszystkie kawałki mięsa są już zarumienione, łączymy je na patelni i dodajemy czosnek oraz cebulę. Smażymy, aż cebula nieco zmięknie. Wówczas wlewamy bulion i dusimy całość pod przykryciem, na małym ogniu, aż do miękkości mięsa (około 40-50 minut).
Wygląda pysznie, idealne na niedzielę.