Pulpety z cukinią zapiekane w sosie beszamelowym

Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że to jeden z tych obiadów, którego przygotowanie zajmuje trochę czasu, a ilość wymienionych składników skutecznie może zniechęcać. Podobnie jak wygląd, który sprawia, że nie jest to jedno z najbardziej urodziwych dań;) A mimo to, chciałabym Was zachęcić do przygotowania go. Jeśli chodzi o moje odczucia, to powiem Wam, że było to tak pyszne, że praktycznie od razu po zjedzeniu miałam ochotę na powtórkę.

To obiad z cyklu nie wygląda, a smakuje! Dobrze doprawione, mięciutkie, aromatyczne danie na bazie ryżu, z zapieczonymi na nim pulpetami drobiowymi.

Inspiracją był znaleziony w jakimś czasopiśmie przepis na pulpety owinięte cukinią pod beszamelem. Niestety, długi czas pieczenia sprawił, że cukinia straciła swój piękny kolor, a ryż wyszedł nieco bardziej miękki niż najbardziej lubię (żeby nie napisać rozgotowany). Nam to jednak absolutnie nie przeszkadzało, bo smak rekompensował wszelkie inne niedoskonałości.

na 4 porcje:

  • 150 g ryżu np basmati lub parboiled
  • 3 marchewki (około 300-350 g)
  • 2-3 czerwone cebule (około 130 g)
  • 2 cukinie (około 500 g)
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego (u mnie z indyka)
  • 1 białko
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki parmezanu
  • mielona papryka słodka i ostra
  • mielony majeranek
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła ghee lub klarowanego
  • 3-4 garście tartej mozzarelli

Zalewa:

  • 2,5 – 3 szkl. wody
  • 25 g masła
  • 4 łyżki ketchupu
  • listek laurowy
  • 1 ząbek czosnku, w całości
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej

Beszamel:

  • 30-35 g masła
  • 2 lekko kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szkl. mleka 3,2%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Warstwa ryżowa:

Marchewkę obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka.

Do dużego (!) naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy ryż. Dodajemy marchewkę i cebulę, mieszamy.

Plastry cukinii:

Za pomocą obieraczki dzielimy cukinie na długie wstążki. Oprószamy ziołami prowansalskimi. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Chwilę smażymy na niewielkim ogniu, tylko do czasu gdy cukinia stanie się elastyczna. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na ręcznik papierowy.

Klopsiki:

Żółtą cebulę kroimy w drobną kostkę. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, do zeszklenia.

Do miski dodajemy mięso mielone, podsmażoną cebulę, posiekaną natkę, białko, koncentrat pomidorowy rozrobiony w 1/4 szklanki zimnej wody, parmezan oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, szczypta majeranku). Dokładnie wyrabiamy.

Z powstałej masy formujemy klopsiki (polecam od czasu do czasu zamoczyć dłonie w zimnej wodzie).

Klopsiki owijamy wstążkami cukinii (po 1 lub 2 sztuki). Układamy na ryżu z marchewką i cebulą.

Zalewa:

Składniki zalewy umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie listek laurowy oraz ząbek czosnku odrzucamy, a zalewę wlewamy na ryż z pulpetami.

Beszamel:

Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy mąkę. Cały czas mieszając smażymy przez 2 minutki, po czym wlewamy mleko. Mieszamy, by nie zrobiły się grudki. Podgrzewamy dalej, aż do zagotowania i zgęstnienia sosu. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej oraz sporą szczyptą soli i pieprzu.

Pieczenie:

Pulpety zalewamy po 1 dużej łyżce beszamelu.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Po tym czasie zapiekankę posypujemy tartą mozzarellą. Zapiekamy dalej, aż ser się roztopi.