Piersi kurczaka z cytrynowo-tymiankową nutą
Dziś kolejna propozycja na kurczaka z grilla. Z bardzo fajną marynatą, ze świeżym tymiankiem, cytryną i ostrą papryczką. Dzięki niej otrzymujemy ziołowo-pikantne mięso. Bardzo nam smakowało:)
- podwójna pierś z kurczaka
- 1-2 łyżki sosu sojowego lub teriyaki
- 1 cytryna
- 1 papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 4 listki laurowe
- świeży tymianek (ilość wg uznania, w zależności od tego czy lubimy bardziej, czy mniej ziołowe smaki)
- sól, pieprz
Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kroimy na porcje.
Przygotowujemy marynatę. Z wyszorowanej, sparzonej cytryny ocieramy skórkę. Łączymy ją w miseczce razem z sokiem wyciśniętym z połowy owocu. Następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chilli oraz posiekany tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy.
Powstałą marynatą nacieramy mięso. Kawałek mięsa wkładamy na dno pojemniczka z wieczkiem, na mięsie kładziemy listek laurowy, następnie dajemy kolejną porcję mięsa, znów listek laurowy itd, aż do wyczerpania składników. Pojemnik zamykamy i odkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Po tym czasie listki laurowe odrzucamy, a mięso grillujemy z obu stron (u mnie po około 6-7 minut z każdej strony).
Bardzo lubię takie smaki 🙂 Bardzo apetyczne danie 🙂
Pyszności, bardzo lubię takie mięsko 🙂
Przyznam Ci się, że ja też;):)
Wygląda smakowicie już wiem co jutro zrobić na obiad 🙂
Dziękuję Pozdrawiam.
Super:) Cieszę się,że podsunęłam pomysł na obiad:) Pozdrawiam