Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą
Połączenie ziemniaków z wędzoną makrelą w sałatkach bardzo mi zasmakowało, dlatego postanowiłam przygotować kolejną sałatkę bazującą na tych dwóch produktach.
Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą, ogórkiem, jajkiem i pieczoną papryką to kolejna smaczna propozycja na sałatkę. Ja ziemniaki i jajka pokroiłam na plasterki i w takiej formie podałam na półmisku, ale równie dobrze wszystkie składniki możesz pokroić w kostkę, całość wymieszać ze sobą i podać w misce.
Sałatka jest przepyszna, choć może nie prezentuje się najładniej. Najlepiej smakuje po schłodzeniu, więc koniecznie przygotuj ją wcześniej i wstaw do lodówki.
Jeśli chcesz, możesz dodać do niej również pokrojoną w piórka lub kostkę czerwoną cebulę.
- około 700 g ziemniaków
- 250-300 g wędzonego filetu z makreli
- 3-4 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- 1 papryka
sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy (np sarepskiej)
- po 1 łyżce posiekanego koperku i natki
- sól, pieprz
Dokładnie wyszorowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę lub na plasterki.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w kostkę lub na plasterki.
Makrelę dzielimy na mniejsze kawałki (usuwamy skórkę oraz ości).
Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Skrapiamy niewielką ilością oliwy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25-35 minut lub dłużej, wg potrzeby (skórka powinna się nieco zarumienić i z łatwością dać zdjąć). Gorącą paprykę ostrożnie przekładamy do woreczka strunowego i odstawiamy do przestudzenia. Następnie usuwamy skórkę, miąższ kroimy w grubą kostkę.
Ogórki kroimy na półplasterki.
Majonez łączymy z musztardą i śmietaną, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Mieszamy z posiekanymi ziołami oraz pozostałymi składnikami sałatki.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.