Pieczone pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym

Na blogu jest już przepis na pulpety w sosie pomidorowym, ale teraz zrobiłam wersję z piekarnika.

Oczywiście jeśli chcecie, możecie przygotować najpierw sos pomidorowy, wyłożyć go na dno naczynia, na nim ułożyć pulpety i zapiec całość od razu. Dla mnie taka wersja jak poniżej wydała się ciekawa.

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 op. mozzarelli w zalewie (kulka)
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • około 50 g tartego sera cheddar
  • mielona papryka słodka i ostra
  • granulowany czosnek
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz

Sos:

  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • suszonego oregano
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa do smażenia

Dodatkowo:

  • 2-3 garście tartego sera cheddar

Mięso mielone łączymy z przyprawami oraz serami. Dokładnie wyrabiamy. Dłonie co jakiś czas moczymy w zimnej wodzie i takimi mokrymi formujemy okrągłe pulpeciki.

Rozkładamy je w żaroodpornym naczyniu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.


Cebulę kroimy w kostkę, smażymy do zeszklenia na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dokładamy pomidory z puszki (ja wlewam jeszcze nieco wody (dosłownie 3-4 łyżki) do puszki, i potrząsając zbieram sos pomidory ze ścianek puszki i taką wodę też dodaję na patelnię). Dusimy na średnim ogniu, aż pomidory się rozpadną, tworząc gładki sos. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, około 1/2 – 1 łyżeczki cukru oraz suszoną bazylią i oregano.

Przygotowany sos wylewamy na pulpety. Wierzch posypujemy tartym serem. Temperaturę piekarnika obniżamy do 180 stopni i zapiekamy dalej przez kolejne 10-15 minut.