Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Sałatka makaronowa z tuńczykiem to zawsze świetny wybór na sałatkę imprezową, kolację lub posiłek do pracy. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a znika ze stołu jako pierwsza. Na blogu jest mnóstwo propozycji na sałatki z tuńczykiem i dla mnie wszystkie mają w sobie coś wyjątkowego. Myślę, że bez względu na to czy masz ochotę na sałatkę z ryżem, makaronem czy nawet kuskusem, znajdziesz tu coś dla siebie 🙂

W dzisiejszej propozycji tuńczyk świetnie łączy się z makaronem, chrupiącą papryką, świeżym ogórkiem i marynowaną cebulą. Całość spaja klasyczny sos majonezowo-śmietanowy, doprawiony solą, pieprzem i moimi ulubionymi ziołami z młynka.

Dlaczego zawsze zaznaczam, że używam ziół z młynka? Właśnie te zioła sprawiają, że sos nabiera zupełnie innego charakteru. Są drobno zmielone, bardziej aromatyczne i lepiej rozprowadzają się w sosie (lepiej niż te z torebki). To drobny szczegół, ale naprawdę robi różnicę. Przynajmniej wg mnie 🙂

  • 200-230 g drobnego makaronu (u mnie kolanka ozdobne)
  • 1 słoiczek lub 1 puszka tuńczyka (u mnie słoiczek tuńczyka Nixe w oliwie)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona cebula + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 2-3 łyżki majonezu (u mnie kielecki)
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% (sprawdzi się też jogurt grecki)
  • zioła prowansalskie (u mnie z młynka)
  • sól, pieprz

Sałatka makaronowa z tuńczykiem – wykonanie:

Makaron gotujemy na al dente w osolonej wodzie wg czasu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedzamy.

Czerwoną paprykę kroimy w kostkę.

Ogórka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy aż cukier się rozpuści. Wlewamy 1-2 łyżki octu z czerwonego wina i odstawiamy na około 10-15 minut do zamarynowania. Odcedzamy.

Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi (z młynka).

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Gotowe!