Murzynek na kruchym spodzie z owocami

Pomysł na murzynka w nowej odsłonie

Miałam wielką ochotę na klasycznego murzynka, ale tym razem postanowiłam przygotować go nieco inaczej. Zamiast tradycyjnej wersji, zrobiłam murzynek na kruchym spodzie z owocami. To ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę – wilgotne, lekkie i pyszne.

Dlaczego murzynek z kruchym ciastem?

Marzyło mi się ciasto, w którym będą widoczne kawałki kruchego ciasta, startego na tarce. Nie byłam do końca pewna efektu, więc do ciasta dodałam tylko trochę – około 1/3 porcji, a resztę wykorzystałam jako spód ciasta. Ty możesz zmienić proporcje – np. dać pół na pół: połowę na spód, a drugą połowę do środka. Myślę, że efekt będzie świetny wizualnie i smakowo.

Murzynek z owocami – jakie owoce wybrać?

Choć nie dodałam zbyt wielu owoców, wspaniale wzbogaciły one smak wypieku. Możesz użyć np. śliwek, wiśni czy gruszek, albo tak jak ja: malin i borówek– wszystko zależy od Twoich preferencji. Owoce nadają ciastu delikatności i lekkości.

Ten murzynek z owocami i kruchym spodem to świetny pomysł na coś nowego. Jeśli szukasz przepisu na proste, wilgotne ciasto kakaowe bez masy, to zdecydowanie polecam ten wypiek

U mnie murzynek na kruchym spodzie z owocami z pewnością będzie pojawiać się częściej.

Murzynek na kruchym spodzie z owocami – składniki:

Spód:

  • 100 g masła
  • 2 żółtka gotowane
  • 2 żółtka surowe
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. wody
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek oleju
  • 5 jajek
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 250 g owoców (u mnie maliny i borówki)

Murzynek na kruchym spodzie z owocami – wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, następnie łączymy ze startymi na drobno gotowanymi żółtkami, cukrem pudrem oraz posiekanym na mniejsze kawałki masłem. Całość siekamy nożem. Następnie dodajemy surowe żółtka, wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.


Masło, cukier, kakao oraz wodę i olej podgrzewamy, aż do połączenia. Studzimy. Następnie do lekko ciepłej masy dodajemy żółtka, mieszamy rózgą kuchenną. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Na samym końcu do masy dodajemy, najlepiej w 2 turach, ubite na sztywno białka, mieszamy.


Na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm) ścieramy około 2/3 schłodzonego ciasta, 1/3 ciasta trzemy na dużych oczkach tarki i mieszamy z ciastem kakaowym, wylewamy na ciasto w blaszce.

Owoce zasypujemy około 2 łyżkami kaszy manny, mieszamy. Wykładamy na wierzch ciasta.

Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.