Tortilla z omletem i parówkami
Dziś mam dla Ciebie pomysł na naprawdę sycące i proste śniadanie, czyli tortilla z omletem i parówkami (omleto-tortilla), podana z pomidorem i mozzarellą. To szybkie danie z patelni, które świetnie sprawdza się, gdy rano chcemy zjeść coś konkretnego i ciepłego.
Początkowo nie byłam pewna, czy taka propozycja trafi w gust mojego Smyka. Wiadomo, dzieci potrafią być wybredne, zwłaszcza przy nowościach. Ale okazało się, że trafiłam w dziesiątkę! Wieczorem, tuż przed snem, zapytał z nadzieją w głosie, czy jutro mogłabym zrobić mu na śniadanie to samo. A to najlepsza rekomendacja jak tylko może być 😊
Sam omlet jest bardzo prosty. Delikatna jajeczna masa z dodatkiem podsmażonych parówek, zapieczona razem z plackiem tortilli. Całość podaję z plasterkami pomidora i mozzarelli (jak w przypadku caprese), to dodaje świeżości i dobrze balansuje smak. Świetnie pasować będą też ulubione kiełki – w moim przypadku kiełki słonecznika.
Jeśli szukasz pomysłu na śniadanie, które posmakuje nie tylko dorosłym, ale też dzieciom, koniecznie wypróbuj tę propozycję!

na 1 omleto-tortille/2 porcje:
- 1 tortilla
- 3 jajka
- 2 parówki dobrej jakości
- 1 pomidor
- 1 kulka mozzarelli np light
- kiełki słonecznika
- szczypta suszonej bazylii
- sól, pieprz czarny i ziołowy
- oliwa z oliwek do smażenia/masło
Tortilla z omletem i parówkami – wykonanie:
Parówki kroimy na plasterki.
Pomidora kroimy na plasterki.
Mozzarellę kroimy na plasterki.
Jajka wybijamy do garnuszka. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i czarnego pieprzu, dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy lub masła. Podsmażamy przez chwilę parówki. Następnie zalewamy je masą jajeczną (ja zgarnęłam je na środek patelni, by łatwiej było mi później zawinąć boki tortilli do środka). Po chwili smażenia, gdy omlet delikatnie zacznie się ścinać, przykładamy do niego placek tortilli, dociskamy. Smażymy jeszcze minutkę, po czym obracamy całość na drugą stronę. Od razu, na środku omleta, rozkładamy naprzemiennie po plasterku mozzarelli i pomidora. Oprószamy pieprzem ziołowym i suszoną bazylią. Posypujemy kiełkami. Brzegi omleto-tortilli zawijamy do środka, przykrywając pomidory z mozzarellą.
Zdejmujemy z patelni gdy mozzarella nieco się roztopi.





