Sałatka z surimi i makaronem chińskim
Makaronowa sałatka, jak z zupek chińskich, tylko w zdrowszej wersji, z makaronem chow mein (nada się też makaron mie). Z jajkami, paluszkami krabowymi, kukurydzą oraz cebulką i ogórkami konserwowymi.
Sałatka jest przepyszna. Moim zdaniem wymaga przynajmniej dwugodzinnego schłodzenia przed podaniem. Wówczas smakuje najlepiej.
Daje się w niej wybić delikatny posmak koperku. Czerwona cebulka oraz ogórki konserwowe nadają lekko chrupiącego akcentu. Stanowią też miłą kontrę, do pozostałych, bardziej łagodnych składników.
Ja osobiście sałatki makaronowe lubię polać sobie już na talerzu niewielką ilością ulubionego ketchupu. Polecam Wam spróbować.
Sałatka idealnie sprawdzi się w roli sałatki imprezowej czy kolacyjnej.
- 200-250 g makaronu chow mein lub mie
- 5 jajek
- 1 czerwona cebula
- 160 g kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu)
- 250 g paluszków krabowych surimi
- 4-5 ogórków konserwowych
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka octu z białego wina lub octu jabłkowego
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Makaron gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy. Przekładamy na deskę i kroimy na mniejsze kawałki (zdecydowanie łatwiej będzie się jadło, jeśli nitki makaronu nie będą zbyt długie).
Jajka gotujemy na twardo, Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Czerwoną cebulę oraz ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Paluszki surimi kroimy na plasterki.
Majonez łączymy ze śmietaną i octem winnym. Dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, łączymy z majonezem. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia.
Sałatkę, już na talerzu, można dodatkowo polać ketchupem.