Ziemniaki nadziewane pieczarkami i pepperoni
Ziemniaki to świetny wybór na obiad, czy kolację. Bazując na nich można każdego dnia wyczarować mnóstwo przeróżnych posiłków. Mam wrażenie, że wcześniej nie doceniałam ich tak mocno jak teraz. Na szczęście polubiliśmy się i coraz częściej goszczą na moim stole.
Tym razem przygotowałam nadziewane ziemniaki z farszem pieczarkowym z dodatkiem pepperoni.
Ziemniaki wcześniej mocno wyszorowałam, a następnie podgotowałam, aby nieco skrócić czas pieczenia. Miałam dosyć duże ziemniaki i bałam się, że mogłyby piec się zbyt długo. W czasie gdy ziemniaki dochodziły, przygotowałam pomidorowo-pieczarkowy farsz z dodatkiem pepperoni.
Wyszło smacznie i jakoś tak inaczej. Nie wiem jak Wy, ale ja od czasu do czasu potrzebuję czegoś „nowego”.
- 3-4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 35 g salami pepperoni (mini plasterki)
- 1 łyżka ketchupu
- 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
- oliwa
- przyprawa do ziemniaków
- zioła prowansalskie
- 1-2 garście tartego sera
- sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku przez około 10-20 minut. Odcedzamy. Do garnka z ziemniakami wlewamy 2-3 łyżki oliwy oraz wsypujemy 1-2 łyżki przyprawy do ziemniaków, potrząsamy garnkiem, by ziemniaki obtoczyły się w mieszance oleju i przypraw. Ziemniaki przenosimy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy aż skórka nieco się zarumieni, a środek będzie miękki (u mnie piekły się przez około 20 minut. Czas pieczenia i wcześniejszego gotowania zależny będzie od wielkości ziemniaków, należy kontrolować go na bieżąco).
W czasie gdy ziemniaki się gotują/pieką, szykujemy nadzienie. W rondelku rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy pokrojone na półplasterki pieczarki. Smażymy aż pieczarki się przyrumienią. Pod koniec dodajemy koncentrat rozrobiony w około 1/4 szklanki zimnej wody. Smażymy aż do odparowania.
Po pieczarek dodajemy przekrojone na pół plasterki pepperoni oraz ketchup. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Upieczone ziemniaki nacinamy z wierzchu nożem. Za pomocą łyżki wydrążamy środek ziemniaka, dno i boki pozostawiamy nienaruszone. Miąższ rozdrabniamy i dodajemy do farszu pieczarkowego (ja nie dawałam całego). Mieszamy.
Przygotowanym farszem wypełniamy powstałe otwory. Wierzch posypujemy tartym serem (trochę sera można również wsypać na dno ziemniaka i dopiero nałożyć farsz oraz dodatkową porcję sera).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 10 minut.