Ziemniaki w sosie majonezowo-koperkowym
Pyszne młode ziemniaczki, idealne jako dodatek do obiadu lub do mięs z grilla. Tak naprawdę to nic innego, jak ugotowane i przestudzone ziemniaki, wymieszane z sosem na bazie jogurtu i majonezu z koperkiem i czosnkiem. Jest to kolejny dowód na to, że siła tkwi w prostocie. Te ziemniaczki, zwłaszcza podawane na zimno, po schłodzeniu w lodówce, są pyszne.
Jeżeli przeraża Was dodatek majonezu, możecie zastąpić go większą ilością jogurtu, aczkolwiek dla mnie wersja z majonezem jest zdecydowanie smaczniejsza. Wiadomo, że ze względu na kaloryczność dania nie jest to propozycja na codzienne gotowanie, ale raz na jakiś czas warto się skusić.
- około 800 g małych, młodych ziemniaków
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu kieleckiego
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta płatków chili
- sól, pieprz
Ziemniaki szorujemy dokładnie, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do schłodzenia.
Majonez łączymy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku szczyptą płatków chili oraz solą i pieprzem. Sos mieszamy z zimnymi ziemniakami. Podajemy po schłodzeniu.