Sałatka z selera konserwowego z winogronami i fetą
Ta sałatka okazała się niezwykle pozytywnym zaskoczeniem. Nie było osoby, która by jej nie chwaliła i nie poprosiła o dokładkę. I aż żal, że wyszła jej niezbyt duża porcja 😉
Sałatka z selera konserwowego z winogronami i fetą z pewnością spisze się jako sałatka imprezowa. Goście z pewnością będą zachwyceni i połączeniem smaków i tekstur. Słona feta idealnie komponuje się ze słodkimi winogronami, a podprażone płatki migdałowe nadają chrupiącego charakteru. Całości dopełnia czosnkowy sos, który idealnie się tutaj wpasowuje.
Pyszna sałatka. Polecam ją Wam gorąco, bo te kilka składników dało finalnie doskonały efekt.
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 400-500 g zielonych, bezpestkowych winogron (polecam odmianę sweet globe)
- około 180-200 g fety/favity
- 100 g płatków migdałowych
- 2 łyżki łagodnego majonezu
- 1-2 małe ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Seler osączamy z zalewy, dokładnie odciskamy, po czym siekamy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski.
Winogrona myjemy, kroimy na pół.
Fetę kroimy w drobną kostkę.
Płatki migdałowe prażymy na rozgrzanej, suchej patelni (pilnujemy, by się nie spaliły, co jakiś czas potrząsając patelnią).
Majonez łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
Składniki sałatki mieszamy (część płatków migdałowych można odłożyć i posypać sałatkę już po wyłożeniu do docelowej salaterki).
inspiracja – wielkie żarcie/gospodyni miejska