Sałatka z jajkami i tuńczykiem
Sałatka jaką jadłam u znajomych tak bardzo przypadła mi do gustu, że postanowiłam przygotować taką u siebie.
Muszę przyznać, że choć łączyłam już nie raz tuńczyka z ogórkami (przede wszystkim konserwowymi), kukurydzą, papryką i jajkiem, to jednak często do sałatki lądował jeszcze ryż. Tym razem sałatka bez ryżu, za to z większą ilością jajek i dodatkowo z zielonym ogórkiem. Przyznaję, że stanowiła bardzo miłą odmianę i taką wersję również Wam polecam.
na 3-4 porcje:
- 6 jajek
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 160 g kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu)
- 1/2 świeżego ogórka zielonego
- 3 ogórki konserwowe
- 1 duża czerwona papryka
- 1-2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- dymka/szczypiorek
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy na większe kawałki.
Ogórka szklarniowego obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Tuńczyka osączamy z zalewy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy 1 dużą łyżkę majonezu (lub wg smaku) i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.
świetny pomysł na szybką i smaczna kolację, akurat mam wszystkie produkty w domu! 🙂
Ale to cudownie wygląda! Wypróbuję przepis na dniach!