Kotleciki z mięsa mielonego z buraczkami

Pyszna propozycja na mięso mielone w zdrowszej wersji, bo pieczone w piekarniku.

Z mięsnej masy formujemy „gniazdka”, do których po wstępnym zapieczeniu nakładamy trochę gotowanego buraka oraz plasterek mozzarelli. Ja wykorzystałam gotowe buraczki, a w zasadzie 1 buraka. Z pozostałych przygotowałam pyszną sałatkę, na którą przepis również podaję poniżej. Całość podana z gotowanymi ziemniakami smakowała bardzo dobrze.

Kotleciki mielone z buraczkiem:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki mleka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • mielona papryka słodka
  • mielona papryka ostra/pieprz cayenne
  • granulowany czosnek
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • 1 op. mozzarelli (u mnie light)

Sałatka z gotowanych buraków:

  • 500 g gotowanych buraków ( 1 burak wykorzystamy do mięsa)
  • 1 małe kwaśne jabłko
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1-2 łyżki łagodnego majonezu
  • pieprz ziołowy, sól morska

Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na 1 łyżeczce oleju, na dosyć małym ogniu, do zeszklenia. Studzimy.

Bułkę tartą zalewamy 2-3 łyżkami mleka. Odstawiamy na kilka minut do napęcznienia.


Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, podsmażoną cebulę, namoczoną bułkę tartą, posiekaną natkę oraz przyprawy – granulowany czosnek, sól, pieprz oraz mieloną paprykę słodką i ostrą. Dokładnie wyrabiamy.

Mięsną masę dzielimy na 5-6 części i z każdej, zwilżonymi zimną wodą dłońmi, formujemy okrągłe kotleciki. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, po czym w każdym robimy wgłębienie na buraczki (ja zrobiłam wgłębienie za pomocą niewielkiej miarki, Docisnęłam ją dosyć głęboko, po czym powstałe pęknięcia delikatnie połączyłam dłońmi).

Blaszkę z mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

W tym czasie szykujemy buraczki. Jednego, średniej wielkości, buraka trzemy na dużych oczkach tarki. Napełniamy nim wgłębienia upieczonego mięsa. Na wierzchu rozkładamy po plasterku mozzarelli. Oprószamy szczyptą mielonej papryki. Wstawiamy do piekarnika na kilka minut, aż do roztopienia się sera.


Sałatka: Obrane, pozbawione gniazda nasiennego jabłko kroimy w drobną kostkę.

Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.

Buraczki kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.