Cytrynowiec
Ciasto, które idealnie wpisuje się w letnie, upalne dni.
Jak na dobrego cytrynowca przystało jest orzeźwiające, lekko kwaskowe. Po prostu pyszne!
Ciasto „Cytrynowiec” to delikatny biszkopt przykryty masą budyniową przygotowywaną na bazie soku z cytryny, oraz cytrynową pianką z bitej śmietany, mascarpone i cytrynowej galaretki.
Smakuje każdemu, zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki tortowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
Pianka cytrynowa:
- 600 ml śmietanki 30%
- 150 g serka mascarpone
- 2 op. galaretki cytrynowej
Dodatkowo:
- herbatniki maślane
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Do lśniącej i sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie miksując. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Wylewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni
Do rondelka wlewamy sok z cytryny oraz 1 szklankę wody, wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia.
W osobnym naczyniu rozprowadzamy w reszcie wody proszek budyniowy oraz żółtka. Powstałą mieszankę wlewamy na gotującą się wodę. Cały czas mieszając, podgrzewamy do ponownego zagotowania i zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch i po łyżce dodajemy cytrynowy budyń. Gotowy krem wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt.
Obie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody, odkładamy do przestudzenia.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mascarpone, chwilę miksujemy, a następnie małym strumieniem wlewamy zimną (lecz wciąż płynną) galaretkę. Od razu wykładamy na krem budyniowy, wyrównujemy.
Na piance cytrynowej układamy obok siebie herbatniki, które polewamy polewą (ja pominęłam): w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Po połączeniu odkładamy do wystudzenia i polewamy z wierzchu herbatniki.
Uwielbiam takie cytrynowe nutki, szczególnie latem. 🙂
To prawda, latem takie ciasta sprawdzają się najlepiej 🙂
Moja rodzinka lubi takie piankowe ciasta 🙂
Ja ich doskonale rozumiem 🙂
Wygląda fantastycznie, lekko i bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję 🙂
Cudeńko. Jeszcze nigdy nie jadłam.
W takim razie polecam, ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające 🙂
To jedno z takich ciast o których marzę latem.. pięknie się prezentuje, wypróbuję.
Bardzo dziękuję:) To świetna pora na wybór tego ciasta 🙂
Ewo, a co myślisz o zrobieniu spodu z kruchego ciasta?
Do tego typu piankowej masy, jaka jest na wierzchu, najbardziej pasuje mi biszkopt, który jest delikatnym ciastem, ale oczywiście gotowanie/pieczenie nie ma sztywnych ram, zawsze można eksperymentować. Czasem dzięki temu odkrywamy nowe smaki 🙂
Chodzi za mną takie ciacho- ale na wierzch marzy mi się beza…chyba jednak nie do wykonania…
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
To może jakaś tarta z masą cytrynową np lemon curdem i bezą włoską? 🙂
Ewo, czy budyn ma być z cukrem czy bez? Jeśli mozesz podaj proszę jego wagę.
Budyń bez cukru, 40 g. Zawsze używam takiego i nie przyszło mi do głowy, by to zaznaczyć. Poprawię potem w przepisie, dziękuję ?
Bardzo smaczne letnie ciasto ?. Ja zrobilam z polewa tak jak w przepisie. Przepis poszedł dalej.
Fantastycznie <3 🙂 Dziękuję:)
To ciasto jest naprawdę super?. Robiłam je kilka razy na różne okazje i zawsze słyszę pochwały. Dziękuję za przepis.
Edyto, ale mi sprawiłaś przyjemność tymi słowami:) Bardzo dziękuję 🙂
U nas w domu też to ciasto jest bardzo chwalone (a już od dłuższego czasu go nie robiłam 🙂 Teraz przy prowadzeniu bloga, trudno o powtórki;) )
A nam czytajacym Twojeo blooga trudno za Tobą nadążyć.
😀
Ja się ogromnie cieszę, że coś co lubię, innym też się podoba i gotujecie/pieczecie wspólnie ze mną 🙂 🙂
Teraz mam dylemat z ciastem na przyszłą sobotę – bo mam kilka przygotowanych przepisów i nie wiem, który wrzucić jako pierwszy – czy biszkopt z masą śmietanową i borówkami, czy ciasto ze śliwkami, a może zupełnie inne, niekoniecznie sezonowe? Lub takie bez pieczenia? 😉
Ze śliwkami lub bez pieczenia ?
O, to już mniejszy wybór 🙂 Super! 😉
A czy może być śmietana 36%?
Oczywiście 🙂