Roladki drobiowe ze szpinakiem owinięte boczkiem

Drobiowe roladki z prostym szpinakowym nadzieniem, owinięte plasterkami boczku. Do tego gęsty śmietankowo-serowy sos i spora porcja surówki dla równowagi 😉

Z poniższych składników otrzymałam 4 niezbyt duże roladki (miałam dosyć małe piersi). Stanowiły one fajny posiłek, który zaspokoił nasze potrzeby smakowe 😉

na 4 roladki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • około 150-200 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • granulowany czosnek
  • oregano
  • sól, pieprz
  • 2 plasterki żółtego sera (u mnie salami)
  • 8 plasterków surowego boczku

sos:

  • około 3/4-1 szkl. śmietanki 30%
  • około 60-70 g serka topionego śmietankowego
  • mielona papryka
  • sól, pieprz

Cebulę drobno siekamy, dzielimy na połowę. Jedną część podsmażamy na minimalnej ilości oleju na patelni, drugą wrzucamy do rondelka. Smażymy na małym ogniu.

Do zeszklonej cebuli (na patelni) dodajemy posiekany z grubsza szpinak. Smażymy do czasu, aż zwiędnie i zmniejszy swoją objętość. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy śmietankę i chwilę smażymy, do odparowania wszystkich płynów. Doprawiamy do smaku granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem.

Do cebuli w rondelku wlewamy śmietankę. Powoli doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy serek topiony. Podgrzewamy, aż się rozpuści (można zamieszać rózgą). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.


Każdą z piersi kroimy na dwie części, delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i oregano. Na mięso wykładamy podsmażony szpinak. Kładziemy na niego plasterek sera (u mnie 1/2), zwijamy. Powstałą roladkę owijamy plasterkami boczku (u mnie po 2 plasterki na 1 roladkę).

Mięso układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut.