Kurczak z pieczarkami pod kruszonką

Jeżeli zastanawiacie się co zrobić na obiad, podpowiadam – obsmażone kawałki z piersi kurczaka, pod warstwą pieczarek i chrupiącej kruszonki.

Kruszonkę w tym wypadku stanowi mieszanka masła, parmezanu, płatków owsianych i nieznaczna ilość bułki tartej. Moim zdaniem fajnie pasuje ona do mięsa.

Całość wychodzi kruchutka. Kruszonka jak i pieczarki nie przylegają ściśle do mięsa i choć przez to na talerzu robi się trochę bałaganu, to smakuje. A smak jak wiecie, zawsze jest u mnie na pierwszym miejscu:)

  • 2 filety z kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie – mąka krupczatka

Kruszonka:

  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4-5 łyżek skruszonych płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1,5 łyżki masła
  • sól, pieprz

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą oraz pieprzem (opcjonalnie mięso można też otoczyć w mące krupczatce), a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego.

Pieczarki kroimy na cząstki. Cebulę kroimy w piórka.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła z około 1 łyżką oleju i dorzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż cała woda odparuje. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Pieczarki wykładamy na mięso.

Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i rozcieramy w dłoniach, aż powstaną drobne grudki. Posypujemy po pieczarkach.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut (lub do zarumienienia).