Zapiekane bagietki serowo-szynkowe
Szukasz propozycji na niebanalną kolację? Ilość kalorii ma dla Ciebie w tym momencie drugorzędne znaczenie? Jeśli tak, to świetnie, bo mam dla Ciebie przepis na bagietki nadziewane podwójną porcją sera oraz szynką. I, podkreślę, to nie jest fit propozycja 😉
Do przygotowania tego specjału możesz wykorzystać szerokie i idealne do nadziewania bułki paryskie, które po upieczeniu przekroisz na 2-3 części, możesz też wykorzystać większą ilość mniejszych mini-bagietek tzw „paluchów”, gdzie każdy będzie miał swoją porcję.
Ten przepis to też fajny patent, na wykorzystanie „wczorajszego” pieczywa.
Uwaga! Bagietki smakują bardzo dobrze, ale musisz wiedzieć, że farsz wyszedł mi lekko „lejący” – zobacz na zdjęciu poniżej.
- 2 bagietki paryskie (dostępne np w Lidlu)
- 225 g serka śmietankowego typu Almette (1,5 op.)
- 150 g żółtego sera (gouda lub mozzarella)
- 200 g szynki konserwowej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 małe jajko
- zioła prowansalskie
- szczypta mielonej papryki
- sól, pieprz
Szynkę kroimy w kostkę. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Natkę drobno siekamy.
Bagietki nacinamy od wierzchu. Środek wydrążamy, pozostawiając dno i boki nienaruszone.
W większej misce łączymy serek śmietankowy, połowę tartego sera, szynkę, posiekaną natkę oraz jajko. Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Mieszamy.
Nadzieniem wypełniamy bułkę. Wierzch posypujemy resztą tartego sera. Oprószamy szczyptą mielonej papryki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut (do roztopienia się sera).
Ser i szynka to jedno z moich ulubionych połączeń. Chętnie testuję nowe przepisy na zapiekanki czy też pizze. Tak też trafiłam na Twojego bloga. Zapiekanki przygotowuję sobie często do pracy i tak też było w tym przypadku. Koleżanki z zaciekawieniem pytały skąd mam przepis