Ciasto czekoladowo-kefirowe

Ciasto czekoladowo-kefirowe to propozycja, która powinna posmakować fanom kakaowych wypieków. Dzięki dodatkowi kefiru oraz oleju wychodzi niezwykle pyszne i wilgotne.

Przepis wypatrzyłam kiedyś na blogu kuchniamagdy.pl i zapisałam sobie do wypróbowania. Kiedy piekłam ciasto po raz pierwszy, lekko popękało mi z wierzchu. Na szczęście wszelkie niedoskonałości zamaskowała polewa z białej czekolady 🙂 Przy kolejnym podejściu do tego ciasta postanowiłam nieco obniżyć temperaturę pieczenia, co okazało się dobrym krokiem, bo kolejne podejście nie miało już żadnych pęknięć. Pamiętaj proszę, że każdy piekarnik piecze troszkę inaczej, więc zawsze należy dostosować czas pieczenia indywidualnie. Dlatego tak często w przepisach pojawia się informacja, by piec ciasto do suchego patyczka. Dzięki temu, że chciałam upewnić się, że ciasto wychodzi perfekcyjnie, i upiekłam je kolejny raz, w przyszłości na blogu pojawi się kolejny pomysł na super ciacho! Bo ciasto przełożyłam tym razem inną masą i wykorzystałam do wykończenia inną polewę. Wyszło obłędnie! Polecam oba przepisy. Ale zanim opublikuję mój pomysł, najpierw możesz cieszyć się tym, który wypatrzyłam i przetestowałam wcześniej.

Ciasto jest bardzo smaczne. Długo zachowuje świeżość. Mam nawet wrażenie, że z każdym dniem smakuje coraz bardziej.

szklanka o pojemności 250 ml

Składniki na ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 lekko kopiasta szkl. drobnego cukru
  • 1 i 1/3 szkl. oleju
  • 2 i 1/2 szkl. kefiru (koniecznie temp. pokojowa)
  • 2 i 3/4 szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 lekko kopiaste łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
  • 100 g białej czekolady
  • 35 g masła
  • posiekane, blanszowane migdały lub płatki migdałowe do posypania wierzchu

Ciasto czekoladowo-kefirowe – wykonanie:

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao.

W misie miksera umieszczamy całe jajka oraz cukier, miksujemy przez kilka minut, aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy kefir (w temperaturze pokojowej-to ważne, by uniknąć zakalca) oraz olej. Na sam koniec dodajemy suche składniki, mieszamy szpatułką lub miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia (uwaga: zbyt długie mieszanie może „zbić” strukturę i zwiększyć ryzyko powstania zakalca).

Masę wylewamy na blaszkę (21x32cm, mierzona u spodu) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 45-55 minut (lub do tzw suchego patyczka). Jeśli po 40 minutach ciasto nie jest jeszcze upieczone, a wierzch rumieni się zbyt mocno, można przykryć blaszkę papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Po przestudzeniu (ważne!) kroimy na dwa blaty, które smarujemy dżemem.

Uwaga! Jeśli będziesz chcieć przekroić ciasto, które dobrze jeszcze nie przestygło, jest spora szansa na to, że ono podczas rozdzielania na 2 blaty, lekko się pokruszy (wierzch).


Czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powstałą polewę wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy po wierzchu posiekanymi migdałami lub płatkami migdałowymi.