Szybkie curry z wieprzowiną

Przygotowanie tego dania nie zajmie Wam dużo czasu. Zapach i smak curry świetny. Nam smakowało:)

Składniki na 3-4 porcje:

  • 300 g schabu
  • 3 łyżki żółtej pasty curry
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1 szkl. ryżu basmati
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sok z połowy cytryny
  • pomidorki koktajlowe
  • awokado

Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym schab kroimy na cieknie paseczki. Podsmażamy go na rozgrzanym oleju. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę.

Następnie na patelnię wlewamy około 200 ml zimnej wody i gotujemy do czasu aż większość płynu odparuje. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy aż tworzący się sos zgęstnieje. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny, mieszamy.

W międzyczasie przygotowujemy ryż. Przesypujemy go do garnka. Zalewamy wodą, tak by wody było około 2 cm ponad ryż. Dodajemy sól, kmin rzymski oraz garam masalę, mieszamy. Gotujemy tak długo, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą.

Ugotowany ryż przekładamy do miseczek, dodajemy curry. Podajemy z pokrojonymi na pół pomidorkami oraz kawałkami awokado.

Źródło