Sałatka z orzo i mięsem mielonym

Sałatka z makaronem orzo i mięsem mielonym to pomysł na sycące, kolorowe i bardzo smaczne danie, które sprawdzi się na rodzinnej imprezie. Delikatny makaron orzo świetnie łączy się z doprawionym mięsem drobiowym, chrupiącymi warzywami i kremowym sosem.

Dzięki marynowanej cebulce sałatka ma lekko pikantny, wyrazisty smak, a dodatek ogórków konserwowych, papryki i kukurydzy sprawia, że jest przyjemnie słodko-kwaśna i lekko chrupiąca. To świetna alternatywa dla klasycznej sałatki gyros. Równie efektowna i pyszna, a przy tym szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 szkl. makaronu orzo
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie z indyka) + ulubione przyprawy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2 małe czerwone cebule + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 czerwona papryka
  • 6 ogórków konserwowych
  • 165 g kukurydzy (waga po odsączeniu)

Sos:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki ketchupu
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sałatka z orzo i mięsem mielonym – wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy mięso mielone. Doprawiamy ulubionymi przyprawami (u mnie to sól, pieprz, mielona papryka słodka i szczypta papryki ostrej). Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy koncentrat i 2-3 łyżki wody. Smażymy jeszcze kilka minut.

Makaron gotujemy na al dente wg wskazówek na opakowaniu.

Cebulę kroimy w kostkę. Oprószamy cukrem pudrem i odstawiamy na kilka minut. Gdy cukier się rozpuści, wlewamy ocet winny i ponownie odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Paprykę oraz ogórki konserwowe kroimy w kostkę.

Sałatę lodową dzielimy na mniejsze kawałki.

Majonez łączymy ze śmietaną i ketchupem. Doprawiamy do smaku ziołami oraz solą i pieprzem.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce.


Uwagi: Makaron orzo chłonie sos, dlatego jeśli sałatka ma stać dłużej (np. na imprezę), warto sos wymieszać tuż przed podaniem.