Kąski kurczaka w sosie słodko-kwaśnym
Przepyszna propozycja na wykorzystanie mięsa z nóg kurczaka. Nada się jako przekąska imprezowa, do zjedzenia na 1-2 kęsy, zaś podana razem z ryżem może stanowić opcję obiadową dla 3-4 osób.
Choć takie kąski można też przygotować z piersi kurczaka, gorąco zachęcam Was byście sięgnęli właśnie po udka bez skóry i kości. Po usmażeniu są bardziej soczyste i po prostu smakują lepiej.
Zamiast skrobi kukurydzianej można wykorzystać mąkę kukurydzianą, ale wówczas „panierka” nie wyjdzie tak chrupiąca.
Zróbcie sobie takie kąski, bo są przepyszne.
- 3-4 udka kurczaka bez skóry i kości
- 3-4 łyżki skrobi kukurydzianej
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 duże jajka
- sól, pieprz
- olej do głębokiego smażenia
sos:
- 2/3 szkl. cukru
- 6 łyżek ketchupu
- 1/3 szkl. octu jabłkowego
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- granulowany czosnek
Dodatkowo:
- sezam
- dymka
Oczyszczone z błonek mięso kroimy w większą kostkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Kawałki kurczaka obtaczamy w mieszance skrobi kukurydzianej i mąki ziemniaczanej, a następnie w rozmąconych jajkach.
Smażymy na głębokim oleju, z obu stron do zezłocenia. Osączamy na ręczniku papierowym.
W rondelku umieszczamy składniki na sos: cukier, ketchup, ocet jabłkowy, sos sojowy oraz około 1 łyżeczkę granulowanego czosnku. Odstawiamy na czas smażenia kurczaka. Pod koniec smażenia, naczynie z sosem stawiamy na palniku i podgrzewamy na małym ogniu, aż do lekkiego zgęstnienia (sos nie powinien gotować się zbyt mocno, ma tylko lekko „pyrkać” przez kilka minut).
Kąski kurczaka wkładamy do sosu i mieszamy, aż każdy kawałek obtoczy się w sosie. Kurczaka przekładamy do miseczki. Posypujemy ziarnami sezamu oraz posiekaną zieloną cebulką (dymką).