Sałatka warstwowa z ryżem, kurczakiem i jajkami
Kolejna bardzo fajna propozycja dla fanów sałatek. Pyszna sałatka ryżowa z kurczakiem, kukurydzą, ogórkiem konserwowym, serem żółtym i jajkami. Przygotowałam ją w formie sałatki warstwowej, ALE …. muszę przyznać, że po zmieszaniu wszystkich składników (na drugi dzień zabraliśmy ją do pracy, po wcześniejszym dokładnym zmieszaniu) smakowała znacznie lepiej.
Być może rzuciwszy okiem na listę składników wyda Wam się, że jest ich dużo, ale po dokładniejszym przeanalizowaniu zobaczycie, że połowę stanowią przyprawy do kurczaka czy składniki do sosu. Zamiast wymienionej przeze mnie mieszanki przypraw, możecie wykorzystać gotową mieszankę do kurczaka czy do gyrosa.
Sos możecie zrobić na samym majonezie. Ja zazwyczaj dodaję do niego trochę gęstej śmietany, bo taki smakuje mi najbardziej. Wiem, że wiele osób wykorzystuje też jogurt naturalny. Musztardę, curry czy czosnek można pominąć. Mnie zależało, by otrzymać dosyć wyrazisty smak sosu, który myślę, że ostatecznie bardzo fajnie się tutaj sprawdził.
Napisałam też dość ogólnikowo, by wykorzystać kilka ogórków konserwowych. Chodzi o taką ilość, by stanowiły jedną warstwę sałatki. U mnie było to około 8 sztuk. Jeżeli Wasze ogórki są duże, być może wystarczy ich mniej. Ryżu dałam bodajże 1 szklankę, ale spokojnie można ugotować go mniej.

- 2/3 – 1 szkl. ryżu
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka (około 400-500 g)
- 100 g żółtego sera
- 5 jajek
- kilka ogórków konserwowych
- 1 mała puszka (165 g) kukurydzy
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy np sarepskiej
- curry
- 1-2 ząbki czosnku
- mielony imbir
- papryka mielona ostra
- sól, pieprz
Majonez łączymy ze śmietaną, musztardą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą curry.
Ryż opłukujemy na sicie pod zimną, bieżącą wodą. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy. Studzimy.
Oczyszczone mięso kroimy w drobną kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, przyprawą curry, szczyptą mielonego imbiru oraz ostrej papryki. Skrapiamy 1-2 łyżkami oleju, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 15-20 minut, po czym smażymy na rozgrzanej patelni.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Ser żółty trzemy na dużych oczkach tartki.
Ogórki kroimy w drobną kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Składniki można połączyć w misce i wymieszać lub ułożyć warstwowo wg kolejności:
- ryż
- kurczak
- połowa sosu
- ser żółty
- ogórki konserwowe
- połowa sosu
- jajka
- kukurydza






