Sałatka ziemniaczana z pieczarkami, jabłkiem, boczkiem i cebulką

Zatęskniłam za letnimi smakami i dlatego… na obiad przygotowałam taką oto sałatkę z pieczonych ziemniaków, z roszponką, pieczarkami, boczkiem, jabłkiem i cebulką.

Podobną sałatkę bardzo chętnie przygotowuję latem, najpyszniejsza jest właśnie z młodymi ziemniaczkami, które wówczas lekko podgotowane obsmażam na patelni. Wersja ze starszymi ziemniakami, pieczonymi w piekarniku nie ustępuje jej jednak smakiem i równie mocno ją Wam polecam. Zwłaszcza z tak przygotowaną cebulką 🙂

Ja swoją sałatkę skropiłam kremem z fig i daktyli z octem balsamicznym, ale wiem, że nie zawsze macie ochotę kupować jakiś produkt specjalnie do jednego dania, więc… pomijam ją w składnikach, a zaznaczam jego obecność jedynie w sposobie przygotowania. Mam nadzieję, że będzie to dla Was ok. Zamiast takiego kremu możecie wykorzystać zwykły ocet balsamiczny lub inny smakowy krem balsamiczny. Roszponkę można też po prostu skropić niewielką ilością oliwy z oliwek, oprószyć ziołami prowansalskimi i dopiero potem wykładać pozostałe składniki.

Na 3 porcje.

  • około 750 g ziemniaków
  • 60 g roszponki
  • 250 g pieczarek
  • 100-150 g surowego boczku
  • 1/2 jabłka + sok z cytryny
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • rozmaryn, tymianek, słodka papryka, przyprawa do ziemniaków
  • olej/masło klarowane

Ziemniaki dokładnie myjemy (jeśli wolisz, możesz obrać je ze skórki). Obgotowujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Odcedzamy. Po lekkim przestudzeniu kroimy na ćwiartki.

Przygotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy 2-3 łyżkami oleju, oprószamy rozmarynem, tymiankiem, słodką papryką lub przyprawą do ziemniaków. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-35 minut (lub dłużej, do miękkości i ładnego zarumienienia – w połowie warto ziemniaczki przemieszać i ewentualnie ponownie skropić niewielką ilością oleju).

Czerwoną cebulę kroimy w piórka, dajemy do małej miseczki. Posypujemy cukrem. Zalewamy octem z czerwonego wina. Mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie odcedzamy.

Pieczarki kroimy na ćwiartki lub na połówki. Obsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym.

Boczek wysmażamy na chrupko.

Jabłko kroimy na cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniało.

Na półmisku/talerzach rozkładamy oczyszczoną, osuszoną rukolę lub roszponkę (skrapiamy ją delikatnie kremem z fig i daktyli z octem balsamicznym/lub zwykłym octem balsamicznym/lub niewielką ilością oliwy z oliwek+np zioła prowansalskie), rozkładamy upieczone ziemniaczki, podsmażone pieczarki, jabłko oraz cebulę. Całość posypujemy pokruszonym wysmażonym boczkiem.

Podajemy od razu po przygotowaniu.