Szarlotka cynamonowa

Nie znam osoby, która nie lubiłaby szarlotki. To jedno z tych ciast, którym każdy, zawsze i wszędzie, chętnie się poczęstuje.

Na blogu jest już kilka propozycji na takie ciasto z jabłkami, ale ja wciąż szukam nowych. Tym razem zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście z dodatkiem smalcu. Jabłka zaś, zamiast trzeć na tarce, pokroiłam w kostkę i wymieszałam z cukrem, mąką, kaszą manną i cynamonem. W trakcie pieczenia utworzyła się pyszna jabłkowo-cynamonowa warstwa dobroci. Po prostu pycha!

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (tortowa i krupczatka pół na pół)
  • 100 g masła
  • 120 g smalcu
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • około 1,3-1,5 kg jabłek
  • 3-4 łyżki cukru (erytrytolu)
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek kaszy manny

Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy masło oraz smalec, składniki siekamy nożem. Następnie formujemy kopczyk, do środka dodajemy jajko oraz żółtka, początkowo składniki siekamy nożem, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części, owijamy folią spożywczą i ostawiamy do lodówki do schłodzenia (na co najmniej 40 minut).

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Zasypujemy je cukrem, mąką pszenną oraz 3 łyżkami kaszy manny. Dodajemy cynamon, mieszamy. Odstawiamy na 20-30 minut.

Jedną część schłodzonego ciasta wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy 2-3 łyżkami kaszy manny. Wykładamy jabłka. Na wierzch ścieramy pozostałą część schłodzonego ciasta (można również rozwałkować je, wykroić pasy i ułożyć kratkę).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut.