Naleśniki na kwaśnej śmietanie
Naleśniki przygotowane z dodatkiem kwaśnej śmietany. Bardzo delikatne, mięciutkie i cienkie jak papier.
Wychodzi około 10 sztuk, w zależności od wielkości patelni i ilości wykorzystanego na placek ciasta – ja wylewałam około 3/4 chochelki na porcję.
- 1 szkl. mąki pszennej np wrocławskiej
- 1 szkl. mleka
- 3/4 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka
- płaska łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1-2 łyżki oleju do ciasta + odrobina do smażenia
W garnku umieszczamy mąkę, mleko, śmietanę, jajka, olej oraz cukier i sól. Mieszamy rózgą do połączenia. Odstawiamy na około 30 po czym na mocno rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.
Podajemy na słodko, np z białym serem i/lub ulubionym dżemem.
Wyglądają pysznie te naleśnik. Idealne na śniadanie i nie tylko!
Słyszałam, że są dobre. Nigdy nie jadłam.
Naleśniki uwielbiam. Cienkie idealne i najlepsze. 🙂
Przepyszne 😊😊
Dziękuję za przypomnienie o tym przepisie 🙂 W piątek znowu zrobię 🙂