Gulasz meksykański
Przepyszny, choć nie tak szybki do przygotowania obiad. Jeżeli macie trochę więcej czasu na przygotowania, to warto zrobić sobie taki gulasz z dodatkiem papryki, kukurydzy i fasoli. Im dłużej duszony, tym smaczniejszy. Świetnie się odgrzewa.
- około 700-800 g łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy (około 165 g po odsączeniu)
- papryka mielona słodka i ostra
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 – 1,5 szkl. bulionu
- sól, pieprz
- olej
Oczyszczone mięso kroimy w średniej wielkości kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.
Obie fasole płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Dodajemy kukurydzę. Odstawiamy do osączenia.
Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, dodajemy mięso. Smażymy do czasu, aż lekko się przyrumieni, a ewentualny płyn odparuje. Pod koniec oprószamy mięso mieloną papryką słodką (u mnie 1 lekko kopiasta łyżeczka) i papryką ostrą (u mnie około 1/2 łyżeczki). Mięso zgarniamy na bok patelni, a w puste miejsce dodajemy cebulę (jeśli jest taka potrzeba można przed dodaniem cebuli wlać w puste miejsce odrobinkę oleju). Smażymy, aż cebula nieco się zeszkli. Składniki mieszamy, dodajemy paprykę, smażymy razem jeszcze przez 2-4 minuty. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wlewamy bulion. Dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, do czasu, aż mięso zmięknie (u mnie przez około godzinę). Pod koniec dodajemy fasole i kukurydzę, gotujemy jeszcze chwilę (już bez przykrycia). Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Podajemy posypane posiekaną dymką, z kromką chleba, ciabattą, ryżem lub ziemniakami.