Czekoladowe ciasto z truskawkami

Proste, czekoladowe ciasto z truskawkami. Nazwałabym je tygodniowym, bo jest w sam raz do przygotowania w środku tygodnia, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a nie mamy czasu ani ochoty na wyszukane smaki.

  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 150 g masła
  • 100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka)
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • duży słoiczek dżemu truskawkowego (390 g)
  • kilka-kilkanaście truskawek
  • 2 op. galaretki truskawkowej

Mleko podgrzewamy razem z masłem na średnim ogniu. Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Odstawiamy.

Do przestudzonej masy dodajemy rozmącone jajka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Na wierzchu ciasta rozprowadzamy kleksy z dżemu (mniej więcej 2-3 łyżki). Za pomocą patyczka do szaszłyków wkręcamy dżem do ciasta.

Wstawiamy do piekarnia nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).


W rondelku podgrzewamy 3 szklanki wody. Pod koniec dodajemy do niej pozostały dżem i mieszamy. Gdy woda się zagotuje, zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy w niej galaretki. Odstawiamy do stężenia.

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Rozkładamy na upieczonym cieście (w razie konieczności, można trochę wyrównać wierzch). Zalewamy tężejącą galaretką.