Sernik snickers (z kajmakiem, orzeszkami i masłem orzechowym)

Są przepisy, które wracają do człowieka jak bumerang;) Czasem po miesiącu, a czasem… dopiero po pięciu latach 😉 Tak właśnie mam z Sernikiem Snickers z kajmakiem, orzeszkami i masłem orzechowym. Ten konkretny zrobiłam dawno temu, według receptury z bloga Kuchnia mniam. Dlaczego nie doczekał się wstępu ani publikacji? Nie pamiętam. Może zrobiłam go w „gorącym okresie” i zniknął mi w gąszczu innych receptur, a może to sam sernik ma w sobie coś, co sprawia, że człowiek zapomina o całym świecie? 😉

Przygotowując dla Was nowy przepis na Sernik Snickers, z fotografiami krok po kroku, które chciałam do przepisu dodać po kilku dniach od przygotowania, wpisałam w wyszukiwarkę nazwę ciasta i… wyskoczył mi dodatkowo wpis sprzed lat. Zaskoczyło mnie to bardzo, ale pomyślałam, że dodam na bloga oba przepisy.

Zachowuję kolejność przygotowań, dodając pierwsze starszy wpis. Choć do końca nie pamiętam jego smaku, wiem, że blog, z którego korzystałam miał świetne przepisy. A sernik zrobiony przeze mnie kilka dni temu? dodam, że warto na niego czekać 😉 Nie obiecuję, że pojawi się dzień po dniu, ale zrobię wszystko, by nie kazać Wam czekać kolejnych pięciu lat;)

Spód:

  • 100g herbatników
  • 50g masła

Sernik:

  • 1 kg twarogu sernikowego (u mnie Piątnica)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 g masła
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 5 jajek
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 200 g masy krówkowej/kajmaku
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych
  • 100 g czekolady deserowej

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g śmietanki 30%
  • 50 g orzeszków ziemnych solonych

Sernik Snickers – wykonanie:

Spód:

Herbatniki kruszymy na piach.

Masło roztapiamy na małym ogniu. Po lekkim przestudzeniu łączymy z pokruszonymi herbatnikami.

Powstałą masą wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.

Masa serowa:

Masło roztapiamy na małym ogniu. Studzimy.

W misie miksera umieszczamy twaróg, jajka, cukier oraz proszek budyniowy. Wlewamy śmietankę, ekstrakt waniliowy oraz roztopione masło. Składniki miksujemy krótko, tylko do połączenia.


Powstałą masę dzielimy na 3 części.

Do jednej z nich dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę deserową.

Drugą część masy serowej krótko miksujemy z masą kajmakową. Dodajemy posiekane drobno orzeszki, delikatnie mieszamy.

Do trzeciej dodajemy masło orzechowe.

Masy serowe wylewamy do blaszki jedna na drugą (zaczynając od części z czekoladą, a kończąc na tej z masłem orzechowym). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i pieczemy przez około godzinę.

Wykończenie sernika – wierzch:

Śmietankę podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy do niej połamaną czekoladę. Mieszamy do połączenia. Powstałą polewę rozprowadzamy na przestudzonym serniku.

Orzeszki ziemne z grubsza siekamy. Posypujemy po wierzchu sernika.

Inspiracja