Kotlety jajeczno-ryżowe
Kiedy pomysłu na posiłek brak, pomocny może okazać się przepis na kotleciki jajeczno-ryżowe. Przygotowanie ich nie zrujnuje Waszego portfela, a z całą pewnością nasyci na jakiś czas. Kotleciki wychodzą smaczne, choć ich konsystencja moim zdaniem wymaga podania do nich sosu. Możecie przygotować sos na ciepło, pieczarkowy, pomidorowy lub koperkowy, lub zadowolić się minimalizmem w najlepszym wydaniu, a więc sosem na bazie majonezu i ketchupu, doprawionego solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
8 sztuk:
- 200 g ryżu
- 8 jajek
- 1 cebula
- szczypiorek
- bułka tarta
- sól, pieprz
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wg czasu podanego na opakowaniu. Wsypujemy do miski. Studzimy.
Sześć jajek gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.
Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do zeszklenia. Studzimy.
Szczypiorek drobno siekamy.
Do miski z ugotowanym ryżem dodajemy posiekane jajka, cebulę oraz szczypiorek. Dodajemy 1 surowe jajko. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotowaną masę odstawiamy do lodówki na conajmniej 30 minut. Po tym czasie formujemy okrągłe kotleciki. Panierujemy je w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane. Smażymy kotleciki z obu stron na złoto.
Kotleciki bardzo dobrze smakują podane z sosem – majonezowo-ketchupowym lub koperkowym.
Podajemy je solo lub z ziemniakami i surówką.