Śledzie w śmietanie
Jeżeli jeszcze nie zdecydowaliście się jakie śledzie przygotować na jutrzejszy dzień, proponuję chyba najpopularniejsze śledzie w śmietanie z dodatkiem cebuli i tartego jabłka. W tym roku i my stawiamy na klasykę i obok śledzi w zalewie octowej będą właśnie te, w śmietanie.
- ok. 500 g filetów śledziowych
- 2-3 cebule
- 1 jabłko
- 2 łyżki majonezu
- 3-4 łyżki gęstej śmietany 18%
- pieprz, papryka, cukier do smaku
Śledzie zalewamy wodą lub mlekiem i namaczamy przez kilka godzin. Następnie odsączamy je i kroimy w większą kostkę.
Cebule kroimy w piórka, przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku.
Jabłka obieramy ze skórki, trzemy na dużych oczkach tarki.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez ze śmietaną. Doprawiamy do smaku papryką oraz pieprzem i niewielką ilością cukru.
Podajemy po wcześniejszym schłodzeniu.