Rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem i białą czekoladą
Mam nadzieję, że „bałagan” na zdjęciu nie zniechęci Was i zechcecie przygotować sobie taką słodką przekąskę.
Uniwersalne ciasto francuskie, kwaśny rabarbar i słodka czekolada oraz maziaje z lukru tworzą naprawdę fantastyczną całość.
Wg mnie takie rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem i czekoladą najlepiej smakują po lekkim przestudzeniu, lub całkiem na drugi dzień, kiedy ciasto nieco zmięknie. To oczywiście tylko moje zdanie, bo niektórym domownikom nie uśmiechało się czekać i częstowali się od razu;)
- 1 op. ciasta francuskiego xxl
- 2 łodygi rabarbaru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- około 50 g białej czekolady
- 1 jajko
Lukier:
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżki mleka
Oczyszczony rabarbar kroimy na malutkie kawałki. Oprószamy cukrem i cukrem wanilinowym oraz mąką ziemniaczaną, mieszamy.
Czekoladę drobno siekamy.
Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy wzdłuż na 3 duże, równej szerokości pasy, a następnie dzielimy je na kwadraty.
Na każdym kawałku rozkładamy niewielką ilość rabarbaru. Posypujemy posiekaną czekoladą. Składamy w trójkąty, lekko dociskając. Złączenia każdego trójkąta dodatkowo delikatnie dociskamy widelcem. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Za pomocą pędzelka smarujemy rozmąconym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-25 minut (do zrumienienia). Gdyby rożki zaczęły się rumienić zbyt szybko, przykrywamy je papierem do pieczenia.
Cukier puder ucieramy z odrobiną mleka. Powstałym lukrem dekorujemy rożki z ciasta francuskiego.
Fajne połączenie smakowe
Słodko-kwaśne 🙂 Bardzo polecam, bo to mała rzecz, a cieszy 🙂
A ja wybrałabym chyba wariant chrupiący, czyli zaraz po upieczeniu. Takie ciasto francuskie najbardziej mi smakuje. Połączenie kwaskowatego rabarbaru i słodkości czekolady to dla mnie mariaż idealny:)
I to jest świetne, że ile ludzi, tyle smaków i ich osobistych upodobań 🙂
Pozdrawiam:)