Ciasto kokosowo-orzechowe

Ciasto kokosowo-orzechowe to jedno z tych ciast, które kiedyś upiekłam i… zupełnie go nie pamiętam 😉 Ale patrząc na skład, jedno jest pewne, to wypiek na bogato. Idealne na święta lub wszelkie uroczystości, kiedy ma być efektownie, słodko i z rozmachem.

Przed Wami biszkopt orzechowy, przełożony masą kokosową, warstwą kajmaku z karmelizowanymi orzeszkami, do tego słone krakersy i czekoladowa polewa na wierzchu. Dużo się dzieje i właśnie o to chodzi!

To zdecydowanie nie jest ciasto „do zrobienia na szybko, do popołudniowej herbatki”, a raczej wypiek, który zawiera sporo składników, a jego przygotowanie zajmuje nieco czasu. Ale z pewnością robi wrażenie. Słodycz mas, chrupkość orzeszków, nutka soli z krakersów i intensywna czekoladowa polewa tworzą razem deser, który zadowoli fanów konkretnych, warstwowych ciast.

Jeśli szukasz czegoś, co sprawdzi się na świątecznym stole, urodzinach lub rodzinnych spotkaniach, to zdecydowanie warto rozważyć ten przepis. Sama chętnie do niego wrócę przy najbliższej okazji. Może tym razem lepiej go zapamiętam (ciasto i zdjęcia robiłam kilka lat temu, a w tym czasie zrobiłam mnóstwo innych wypieków) 😉

Biszkopt orzechowy:

  • 7 jajek
  • 7-8 łyżek cukru
  • 200 g mielonych orzechów
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Masa kokosowa:

  • 750 ml mleka
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 3/4 szkl. cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa kajmakowa:

  • 250 g miękkiego masła
  • 1 puszka masy kajmakowej Gostyń (można dać nieco mniej, by masa nie wyszła tak słodka)
  • 150-200 g karmelizowanych lub prażonych orzechów

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 dużej paczki krakersów
  • garść posiekanych orzechów (u mnie karmelizowane)

Ciasto kokosowo-orzechowe – wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, a po ich dodaniu wlewamy olej. Mielone orzechy łączymy z proszkiem do pieczenia, mąką oraz bułką tartą. Stopniowo dodajemy do masy, delikatnie mieszając.

Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (lub dłużej, jeśli Twój piekarnik piecze słabiej).

Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.

Masa kokosowa:

Z mleka odlewamy około 1/2 szklanki. Rozrabiamy w tej ilości mąkę ziemniaczaną.

Pozostałe mleko wraz z cukrem oraz masłem podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia (gdy zacznie się już dymić”) wsypujemy wiórki kokosowe. Krótko gotujemy, a następnie wlewamy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną. Gotujemy, stale mieszając, aż do uzyskania gęstej masy.

Ciepłą masę od razu rozprowadzamy na jednym blacie orzechowym, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem.

Masa kajmakowa:

Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy kajmak i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy posiekane (podprażone lub karmelizowane) orzechy.

Masę w całości rozprowadzamy na wierzchu ciasta, wyrównujemy.

Wykończenie:

Na masie kajmakowej rozkładamy krakersy.

Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Przygotowaną polewą dekorujemy wierzch ciasta. Dodatkowo można posypać posiekanymi orzechami.