Prince Polo z brzoskwiniami

Ciasto Prince Polo z brzoskwiniami robiłam kiedyś bardzo często. Smakowało mi to połączenie delikatnego biszkoptu i śmietanowej masy z dodatkami.

Postanowiłam ponownie wykorzystać ten przepis. Ciasto, choć zawiera w sobie czekoladę, wafelki i brzoskwinie, nie jest przesłodzone. Jak dla mnie jest takie „w punkt”.

Najbardziej smakuje mi w tym samym dniu lub na drugi dzień po upieczeniu, kiedy to wafelki są najbardziej chrupiące (po czasie wchłaniają wilgoć z masy).

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej

Masa:

  • 750 ml śmietanki tortowej 36 %
  • 1 kopiata łyżka cukru pudru
  • 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 4 wafelki Prince Polo
  • puszka brzoskwiń

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki brzoskwiniowej

Żółtka miksujemy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę (masa będzie dosyć gęsta).

Białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Stopniowo, w 2-3 turach, dodajemy do masy żółtkowej, delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Studzimy.


Do garnka wlewamy 2 szkl. wody oraz 1 szkl. zalewy z brzoskwiń (2-3 łyżki odkładamy do nasączenia biszkoptu). Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretki i mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do stężenia.


Czekoladę siekamy na malutkie kawałki.

Wafelki kroimy w niedużą kostkę.

Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku.

Napęczniałą żelatynę podgrzewamy krótko na najmniejszej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia. Łączymy z 1 łyżką bitej śmietany. Tak zaprawioną żelatynę łączymy z resztą śmietany. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Do masy śmietanowej dodajemy czekoladę, wafelki oraz brzoskwinie. Delikatnie mieszamy.

Przestudzony biszkopt nasączamy pozostałą zalewą brzoskwiniową (2-3 łyżki). Wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy tężejącą galaretkę brzoskwiniową.