Prince Polo z brzoskwiniami
Ciasto Prince Polo z brzoskwiniami robiłam kiedyś bardzo często. Smakowało mi to połączenie delikatnego biszkoptu i śmietanowej masy z dodatkami.
Postanowiłam ponownie wykorzystać ten przepis. Ciasto, choć zawiera w sobie czekoladę, wafelki i brzoskwinie, nie jest przesłodzone. Jak dla mnie jest takie „w punkt”.
Najbardziej smakuje mi w tym samym dniu lub na drugi dzień po upieczeniu, kiedy to wafelki są najbardziej chrupiące (po czasie wchłaniają wilgoć z masy).
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
Masa:
- 750 ml śmietanki tortowej 36 %
- 1 kopiata łyżka cukru pudru
- 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 100 g mlecznej czekolady
- 4 wafelki Prince Polo
- puszka brzoskwiń
Dodatkowo:
- 2 op. galaretki brzoskwiniowej
Żółtka miksujemy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę (masa będzie dosyć gęsta).
Białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Stopniowo, w 2-3 turach, dodajemy do masy żółtkowej, delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Studzimy.
Do garnka wlewamy 2 szkl. wody oraz 1 szkl. zalewy z brzoskwiń (2-3 łyżki odkładamy do nasączenia biszkoptu). Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretki i mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do stężenia.
Czekoladę siekamy na malutkie kawałki.
Wafelki kroimy w niedużą kostkę.
Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku.
Napęczniałą żelatynę podgrzewamy krótko na najmniejszej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia. Łączymy z 1 łyżką bitej śmietany. Tak zaprawioną żelatynę łączymy z resztą śmietany. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Do masy śmietanowej dodajemy czekoladę, wafelki oraz brzoskwinie. Delikatnie mieszamy.
Przestudzony biszkopt nasączamy pozostałą zalewą brzoskwiniową (2-3 łyżki). Wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy tężejącą galaretkę brzoskwiniową.
Mogę prosić wymiar blachy, z przepisu? Chce zrobić w tortownicy i muszę przeliczyć składniki 🙂
Jak najbardziej 🙂 Wymiary blaszki są podane w treści opisu. Chodzi o blaszkę 21×32 cm.
Takie przekładańce są najlepsze. W sumie dawno nie robiłam. Skorzystam z przepisu