Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem i ogórkami

Wyrazista w smaku, głównie za sprawą kiszonych ogórków, sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem i dużą ilością zieleniny.

Sałatka ryżowa to fajny pomysł na kolację czy poczęstunek dla gości. Dzięki dodatkowi wędzonego kurczaka oszczędzamy na czasie, gdyż mięsa nie trzeba smażyć i czekać aż ostygnie. Pozostałe składniki – ogórki kiszone, zielonego ogórka i zioła kroimy w trakcie gotowania się ryżu.

  • 200 g ryżu
  • 2 małe wędzone piersi kurczaka
  • 1 zielony ogórek
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki
  • 1 duża łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 duże łyżki majonezu
  • zioła prowansalskie (ja używam tylko tych w młynku)
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.

Wędzonego kurczaka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.

Ogórki kiszone kroimy w małą kostkę.

Zielonego ogórka kroimy wzdłuż na pół, za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne, każdą połówkę kroimy jeszcze raz wzdłuż na pół, a następnie kroimy całość na małe kawałki.

Zieleninę drobno siekamy.

W misce umieszczamy wszystkie składniki. Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Inspiracja