Ciasto czekoladowo-chałwowe
Przepis na wyjątkowe okazje. Placek dosyć czasochłonny ze względu na przygotowanie dwóch mas, no ale skoro okazja jest wyjątkowa, to i ciasto takie być musi.
Biszkopt:
- 7 dużych jajek
- 180g drobnego cukru
- 50g ciemnego kakao
- 55g mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Krem czekoladowy:
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka ciemnego kakao
- po 50 g mlecznej i gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 2-3 łyżki rumu
Krem chałwowy:
- 200g chałwy waniliowej
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 250ml mleka
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1,5 łyżki maki ziemniaczanej
- 200g masła w temp. pokojowej
Do nasączenia:
- 150ml wrzątku
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki słodkiego kakao
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- herbatniki maślane
- rum do nasączenia herbatników
Polewa:
- 50g gorzkiej czekolady
- 50g mlecznej czekolady
- 80g śmietanki 30%
- łyżeczka masła
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec partiami wsypując cukier. Nastepnie dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem miksując do połączenia. Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Za pomocą szpatułki delikatnie łączymy z ubitą pianą jajeczną. Pieczemy ok. 25-30 minut w 175 stopniach. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na dwa placki. Polewamy przygotowanym naparem z kawy (kawę, kakao i cukier zalewamy wrzątkiem, dokładnie mieszamy, zostawiamy chwilę do ostudzenia).
Jajka będziemy ubijać na parze, w tym celu umieszczamy je w misce, którą kładziemy na garnek z niewielka ilością gotującej się wody. Ważne, aby dno naczynia nie dotykało powierzchni wody, jak i należy wodę gotować na małej mocy palnika. Do jajek dodajemy cukier i ubijamy aż cały cukier się rozpuści, a masa zbieleje oraz zwiększy swoją objętość i będzie dość gęsta (może nam to zająć całkiem sporo czasu, grunt by się nie poddawać i miksować, miksować, miksować;)). Gotową masę zdjąć z garnka z parującą wodą i jeszcze chwilę ubijać, do lekkiego przestudzenia. Na garnek z gotującą się wodą, włożyć inne naczynie, do którego włożyć połamaną na kawałki czekoladę – rozpuścić. Do masy jajecznej dodać kakao i roztopioną w kąpieli wodnej, lekko przestudzoną czekoladę, dobrze wymieszać łyżką i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać masę czekoladowo-jajeczną i ucierać do uzyskania aksamitnego kremu. Na końcu dodać rum.
Do garnuszka włożyć żółtka, cukier, dodać 1/4 szklanki mleka i mąkę ziemniaczaną. Rozmieszać trzepaczką lub zblendować, by nie było grudek. Resztę mleka zagotować z ziarenkami wanilii. Zmniejszyć płomień i cały czas mieszając, wlać na gorące mleko masę żółtkową. Nie przerywając mieszania zagotować, następnie odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puch, dodać rozgniecioną chałwę i dobrze zmiksować. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń i ucierać do uzyskania puszystego kremu.
Na pierwszym nasączonym biszkoptowym placku rozsmarować krem czekoladowy i wyrównać. Na krem ułożyć herbatniki nasączone w rumie, a na nich rozsmarować krem chałwowy. Przykryć drugim biszkoptem nasączoną stroną do dołu. Polać polewą czekoladową (czekolady roztopić w kąpieli wodnej – tak jak to czyniliśmy wcześniej z tym, że teraz razem ze śmietanką i masłem).
Witam, Jaka średnica tortownicy na tą ilość składników?
Witam. Musiałaby to być duża tortownica o średnicy 28 cm.