Ciasto czekoladowo-chałwowe

Przepis na wyjątkowe okazje. Placek dosyć czasochłonny ze względu na przygotowanie dwóch mas, no ale skoro okazja jest wyjątkowa, to i ciasto takie być musi.

ciastroczekoladowochalwowe1

Biszkopt:

  • 7 dużych jajek
  • 180g drobnego cukru
  • 50g ciemnego kakao
  • 55g mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Krem czekoladowy:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • po 50 g mlecznej i gorzkiej czekolady
  • 200g masła
  • 2-3 łyżki rumu

Krem chałwowy:

  • 200g chałwy waniliowej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 250ml mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1,5 łyżki maki ziemniaczanej
  • 200g masła w temp. pokojowej

Do nasączenia:

  • 150ml wrzątku
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki słodkiego kakao
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • herbatniki maślane
  • rum do nasączenia herbatników

Polewa:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50g mlecznej czekolady
  • 80g śmietanki 30%
  • łyżeczka masła

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec partiami wsypując cukier. Nastepnie dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem miksując do połączenia. Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Za pomocą szpatułki delikatnie łączymy z ubitą pianą jajeczną. Pieczemy ok. 25-30 minut w 175 stopniach. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na dwa placki. Polewamy przygotowanym naparem z kawy  (kawę, kakao i cukier zalewamy wrzątkiem, dokładnie mieszamy, zostawiamy chwilę do ostudzenia).

Jajka będziemy ubijać na parze, w tym celu umieszczamy je w misce, którą kładziemy na garnek z niewielka ilością gotującej się wody. Ważne, aby dno naczynia nie dotykało powierzchni wody, jak i należy wodę gotować na małej mocy palnika. Do jajek dodajemy cukier i ubijamy aż cały cukier się rozpuści, a masa zbieleje oraz zwiększy swoją objętość i będzie dość gęsta (może nam to zająć całkiem sporo czasu, grunt by się nie poddawać i miksować, miksować, miksować;)). Gotową masę zdjąć z garnka z parującą wodą i jeszcze chwilę ubijać, do lekkiego przestudzenia. Na garnek z gotującą się wodą, włożyć inne naczynie, do którego włożyć połamaną na kawałki czekoladę – rozpuścić. Do masy jajecznej dodać kakao i roztopioną w kąpieli wodnej, lekko przestudzoną czekoladę, dobrze wymieszać łyżką i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać masę czekoladowo-jajeczną i ucierać do uzyskania aksamitnego kremu. Na końcu dodać rum.

Do garnuszka włożyć żółtka, cukier, dodać 1/4 szklanki mleka i mąkę ziemniaczaną. Rozmieszać trzepaczką lub zblendować, by nie było grudek. Resztę mleka zagotować z ziarenkami wanilii. Zmniejszyć płomień i cały czas mieszając, wlać na gorące mleko masę żółtkową. Nie przerywając mieszania zagotować, następnie odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puch, dodać rozgniecioną chałwę i dobrze zmiksować. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń i ucierać do uzyskania puszystego kremu.

Na pierwszym nasączonym biszkoptowym placku rozsmarować krem czekoladowy i wyrównać. Na krem ułożyć herbatniki nasączone w rumie, a na nich rozsmarować krem chałwowy. Przykryć drugim biszkoptem nasączoną stroną do dołu. Polać polewą czekoladową (czekolady roztopić w kąpieli wodnej – tak jak to czyniliśmy wcześniej z tym, że teraz razem ze śmietanką i masłem).

DSC_2119

 

Źródło