Jogurtowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
3, 2, 1 …. ciasto jogurtowe:)
Skąd odliczanie? 3 kubeczki mąki, 2 kubeczki cukru i 1 kubeczek oleju. Jaki kubeczek? Taki po jogurcie naturalnym gęstym, 150 g 🙂
Tak, dobrze myślicie – mycia po tym cieście jest naprawdę niewiele. A do tego smakuje obłędnie <3
- 4 jajka
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego – 150 g (w temp. pokojowej)
- 3 kubeczki mąki
- 2 kubeczki cukru (ja dałam mniej, a i tak mam wrażenie, że ciasto było słodkie)
- 1 kubeczek oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 100 g masła
- 1 i 1/3 kubeczka mąki
- 2/3 kubeczka cukru
- około 70-100 g orzechów laskowych
Dodatkowo:
- 10-15 sztuk śliwek węgierek
Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy, wlewamy olej. Dodajemy jogurt w temperaturze pokojowej. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na najmniejszych obrotach miksera (lub mieszamy szpatułką) do połączenia.
Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 25×25 cm lub nieco większą*. Na cieście rozkładamy wypestkowane śliwki (skórką do dołu).
Orzechy laskowe przesypujemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy, co jakiś czas potrząsając patelnią, aż z orzechów zacznie schodzić skórka. Przekładamy je na ręcznik papierowy i pocierając o siebie w dłoniach, pozbawiamy je resztek skórki. Następnie z grubsza siekamy
W miseczce umieszczamy mąkę, cukier oraz miękkie masło. Rozcieramy w dłoniach aż do powstania kruszonki. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Kruszonkę wykładamy na wierzch ciasta,
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut (do suchego patyczka).
Uwagi: *Ciasto przygotowałam na blaszce 25×25 cm, ale równie dobrze można przygotować je na nieco większej blaszce – ciasto będzie wówczas nieco niższe.
Uwielbiam drożdżówkę ze śliwkami, ale w tym roku jeszcze nie robiłam ?
Wieki nie jadłam takiego ciasta, choć bardzo lubię 🙂
Więc może czas je przygotować ponownie? 😀
Ciacho wygląda przepysznie! Wydaje mi się, że spokojnie 2 łyżeczki proszku do pieczenia byłyby wystarczające.
Moc serdeczności przesyłam:)
Bardzo mi miło:)
Masz rację z tym proszkiem do pieczenia, ja dałam płaskie łyżeczki 🙂
Pozdrawiam
Ciasto super, a kruszonka orzechowa wymiata 🙂 Dwie łyżeczki proszku wystarczą,
Pozdrawiam
Ależ się cieszę 🙂
Skoro tak, to już zmieniam w przepisie na 2 łyżeczki:D Dziękuję!
Mozna dodac zamiast jogurtu naturalnego jakis jogurt smakowy np.brzoskwiniowy?
Można.
Dzieki za szybka odpowiedz. Pozdrawiam
🙂
Dziękuję, również pozdrawiam.