Pieczeń drobiowa z serem i papryką

Pieczeń drobiowa to zawsze fajny pomysł na obiad. My takie rozwiązania bardzo lubimy.

Tym razem przygotowałam pieczeń z mięsa mielonego z duszoną papryką i serem. Wyszła bardzo fajna, smaczna i kolorowa.

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 małe jajko
  • 1 kajzerka + mleko do namoczenia
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • opcjonalnie bułka tarta, jeśli masa jest zbyt rzadka
  • mielona papryka słodka i ostra
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 – 1,5 papryki (u mnie czerwona i pomarańczowa)
  • 1-2 cebule
  • 2-3 garście tartego sera cheddar
  • czosnek niedźwiedzi z suszonymi pomidorami (przyprawa)
  • sól, pieprz
  • oliwa

Cebulę kroimy w piórka lub kostkę. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy cebulę, a po chwili, gdy cebula zmięknie, dodajemy paprykę. Smażymy razem, na niewielkim ogniu, do miękkości. Pod koniec oprószamy przyprawą czosnek niedźwiedzi z suszonymi pomidorami oraz szczyptą soli i pieprzu do smaku.


Kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia.

Do miski dajemy mięso mielone, odciśniętą kajzerkę, jajko, musztardę oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy mięsną masę. Jeśli wydaje się ona zbyt rzadka, można zagęścić ją niewielką ilością bułki tartej.


Na blacie rozkładamy dwa „listki” folii spożywczej (tak by jedna część nachodziła nieco na drugą tworząc większą powierzchnię; można też wykorzystać większy płat papieru do pieczenia, owinąć nim roladę i tak przenieść ją na blaszkę). Wykładamy mięso mielone i formujemy kwadrat bądź prostokąt. Posypujemy po wierzchu tartym serem, a następnie wykładamy podsmażoną paprykę z cebulą. Pomagając sobie folią, zwijamy całość w roladę.

Ostrożnie przenosimy roladę do formy (może być keksówka, lub po prostu wyłożona papierem do pieczenia blaszka z wyposażenia piekarnika). Pryskamy wierzch niewielką ilością oliwy w spreju.

Pieczemy przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kroimy po około 5-10 minutach od wyjęcia z piekarnika.