Sałatka ryżowa z tuńczykiem i żurawiną
Przed Wami kolejna bardzo prosta sałatka ryżowa z tuńczykiem. Kolorystycznie nic tu do niczego nie pasuje, ale mimo to jest smacznie, a o smak głównie chodzi. Jako dodatki w sałatce znalazła się kukurydza, żurawina oraz garść orzechów. Ta sałatka to przykład na to, że nie trzeba nie wiadomo ilu składników, by było smacznie i ciekawie.
Jedliście już taką sałatkę z tuńczykiem i suszoną żurawiną?
- 1 szkl. ryżu (parboiled lub basmati)
- 1 słoiczek/puszka tuńczyka (140 g po odsączeniu; u mnie tuńczyk żółtopłetwy w oleju)
- garść suszonej żurawiny
- garść orzechów (nerkowce, włoskie, pekan lub laskowe)
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18%
- zioła prowansalskie do smaku
- sól, pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy.
Do przestudzonego ryżu dodajemy suszoną żurawinę, orzechy oraz odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Majonez mieszamy ze śmietaną/jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Wszystko razem mieszamy.