Sałatka szynkowa
Czy taka sałatka nadaje się do przygotowania na wielkanocne śniadanie? Moim zdaniem tak.
Choć sałatki wielkanocne zwykle kojarzą się z tymi z cząstkami jajek, w jasnych kolorach, również i ta sałatka pretenduje do tego tytułu. Główną bazą jest tutaj szynka oraz jajka, dodatkowo całość zaostrza smak cebuli oraz ogórków. Wszystko wymieszane jest z sosem majonezowo-pomidorowym.
Sałatka jest wyrazista w smaku, mocno szynkowa z pomidorowym akcentem. Powinna przypaść do gustu również męskiej części domowników, którzy z reguły za sałatkami nie przepadają (oczywiście mam na myśli mięsożerców).
Jak dla mnie, najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa.
Do sałatki można również wykorzystać niewielką ilość ugotowanego ryżu (około 50-100 g) i posypać posiekaną natką pietruszki.
- 500 g szynki wieprzowej (np pieczonej polędwicy)
- kilka ogórków konserwowych
- 1 czerwona cebula
- 6 jajek
- opcjonalnie – około 50-100 g ugotowanego ryżu
Sos:
- mały koncentrat pomidorowy Pudliszki (90g)
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżki musztardy
- około 4 łyżki ostrego majonezu
Do rondelka wykładamy koncentrat pomidorowy. Dodajemy olej, cukier, sól, ostrą mieloną papryką oraz musztardę. Całość doprowadzamy do wrzenia, mieszamy. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy do przestudzenia.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.
Szynkę, ogórki konserwowe oraz czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Majonez łączymy z przestudzonym sosem pomidorowym. Dodajemy do sałatki. Mieszamy.
Odstawiamy do schłodzenia.
Fajna sałatka. Chętnie zrobię na święta 🙂
Sałatka wyrazista w smaku. Na pewno pyszna 🙂