Sałatka szynkowa

Czy taka sałatka nadaje się do przygotowania na wielkanocne śniadanie? Moim zdaniem tak.

Choć sałatki wielkanocne zwykle kojarzą się z tymi z cząstkami jajek, w jasnych kolorach, również i ta sałatka pretenduje do tego tytułu. Główną bazą jest tutaj szynka oraz jajka, dodatkowo całość zaostrza smak cebuli oraz ogórków. Wszystko wymieszane jest z sosem majonezowo-pomidorowym.

Sałatka jest wyrazista w smaku, mocno szynkowa z pomidorowym akcentem. Powinna przypaść do gustu również męskiej części domowników, którzy z reguły za sałatkami nie przepadają (oczywiście mam na myśli mięsożerców).

Jak dla mnie, najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa.

Do sałatki można również wykorzystać niewielką ilość ugotowanego ryżu (około 50-100 g) i posypać posiekaną natką pietruszki.

  • 500 g szynki wieprzowej (np pieczonej polędwicy)
  • kilka ogórków konserwowych
  • 1 czerwona cebula
  • 6 jajek
  • opcjonalnie – około 50-100 g ugotowanego ryżu

Sos:

  • mały koncentrat pomidorowy Pudliszki (90g)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżki musztardy
  • około 4 łyżki ostrego majonezu

Do rondelka wykładamy koncentrat pomidorowy. Dodajemy olej, cukier, sól, ostrą mieloną papryką oraz musztardę. Całość doprowadzamy do wrzenia, mieszamy. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy do przestudzenia.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.

Szynkę, ogórki konserwowe oraz czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę.

Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Majonez łączymy z przestudzonym sosem pomidorowym. Dodajemy do sałatki. Mieszamy.

Odstawiamy do schłodzenia.

Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań