Kurczak słodko-kwaśny z fasolką szparagową, papryką i ananasem
Ryż, mięsko kurczaka oraz duża ilość warzyw.
- około 500 g piersi kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 1 duża marchewka
- około 350 g fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona)
- kawałek ananasa (lub ananas z puszki)
- 4 ząbki czosnku
- około 4 cm kawałek imbiru
- 1/4 szkl. octu ryżowego (ja zastępuję go sokiem z cytryny)
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1/3 szkl. wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- chilli w płatkach
- mielona papryka
- sól, pieprz
- masło klarowane/olej
Imbir oraz czosnek obieramy, drobniutko siekamy.
Oczyszczone mięso kroimy na cienkie paseczki. Łączymy z posiekanym czosnkiem i imbirem. Doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką oraz płatkami chilli. Polewamy 1 łyżką oleju i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
W międzyczasie pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki.
Marchewkę obieramy, kroimy na cienkie paseczki (jeśli macie maszynkę do julienne, wykorzystajcie ją).
Fasolkę szparagową myjemy, odkrawamy końcówki i jeśli jest duża, dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy przez około 4-5 minut w lekko osolonym wrzątku, odcedzamy.
Ananasa kroimy na mniejsze kawałki.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego/oleju. Wrzucamy mięso. Gdy straci różowy kolor dodajemy paprykę oraz marchewkę. Smażymy dalej. Po chwili dodajemy fasolkę szparagową oraz ananas. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 5-8 minut. Co jakiś czas mieszamy.
Ocet ryżowy łączymy z wodą, cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Wlewamy na patelnię. Gotujemy jeszcze przez chwilkę.
Kurczaka z warzywami podajemy z ugotowanym ryżem. Dodatkowo danie można posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem/zieloną cebulką.
Lubię fasolkę 🙂
A paprykę?
Pysznie kolorowy obiad. Lubię takie zestawienie:)
Ja również 🙂
woow danie przepyszne
🙂