Kotlety mielone z jajkiem
Bardzo lubię w kotletach mielonych to, że w zależności od dodatku możemy uzyskać zupełnie inną odsłonę tradycyjnych mielonych. Dziś do mielonego mięsa z indyka dodałam ugotowane na twardo jajka. Niby proste, a wyszło inaczej niż zwykle i co najważniejsze, smacznie.
- 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
- 1 czerstwa kajzerka
- ok 250 ml mleka
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki gęstego majonezu
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- biały pieprz i sól (do smaku)
- bułka tarta
- olej, masło
Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą, a gdy przestygną, obieramy, po czym kroimy w kostkę.
Bułkę wkładamy do miski, zalewamy mlekiem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na złoto na rozgrzanym maśle.
Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy namoczoną i dobrze odciśniętą z mleka kajzerkę, przestudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, pokrojone w kostkę jajka oraz przyprawy. Wyrabiamy. Formujemy średniej wielkości kotleciki. Obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.
Usmażone kotlety możemy jeszcze podgrzać w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 170°C, dzięki temu każdy domownik dostanie ciepłą porcję w tym samym czasie.
Pyszne kotleciki. Bardzo je lubię 🙂
Nigdy nie robiłam mielonych z dodatkiem majonezu, ale dziś na obiad zrobię. Pozdrawiam
🙂
Pozdrawiam 🙂