Sałatka ziemniaczana z ogórkiem, fasolką i koperkiem
Przepis na sałatkę wypatrzony tutaj .Miało być prosto, szybko i smacznie i tak też było. Sałatkę przygotowałam z myślą o zabraniu jej do pracy i zjedzeniu zamiast kanapki. W tej roli sprawdziła się znakomicie. Trzeba jednak przyznać, że tego typu (w sensie ziemniaczane) sałatki trzeba po prostu lubić. Z pewnością nie jest to sałatka dla każdego, choć jak podaje pani Magda, u której przepis znalazłam, sałatka jest uniwersalna.
- 5-6 średniej wielkości ziemniaków
- 1 ogórek szklarniowy (tzw wąż)
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1-2 ząbki czosnku
- duży pęczek koperku
- sól oraz czarny pieprz
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach do czasu aż będą miękkie. Następnie ziemniaki odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia. Zimne obieramy i kroimy w kostkę.
Ogórek (można obrać lub zostawić ze skórką) przekrawamy na pół i za pomocą łyżeczki usuwamy pestki. Następnie kroimy w kostkę.
Fasolę wykładamy na sito, przepłukujemy wodą i odsączamy.
Umyty i osuszony koperek drobno siekamy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Majonez oraz jogurt umieszczamy w garnuszku. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce.