Fasolka szparagowa po katalońsku

Fasolka szparagowa po katalońsku – letnia uczta bez mięsa!

Latem dania z warzyw nie mają sobie równych. Jest to chyba jedyny okres w roku, kiedy mogłabym odłożyć mięso i jeść same bezmięsne potrawy.

W poszukiwaniu właśnie takiego dania trafiłam na przepis na fasolkę szparagową po katalońsku. I powiem jedno, to był strzał w dziesiątkę!
Wyrazista, aromatyczna, prosta, a przy tym zupełnie inna niż klasyczna gotowana fasolka z bułką tartą (którą nota bene też uwielbiam).

Fasolka szparagowa po katalońsku wyszła tak dobra, że… żałowałam, że nie zrobiłam jej więcej 😉
To danie zdecydowanie zostanie ze mną na dłużej. Jest to idealna letnia opcja na lekki obiad czy kolację. Spróbuj koniecznie i Ty!

  • ok. 800 g fasolki szparagowej żółtej
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki
  • słodka mielona papryka
  • sól, pieprz, cukier

Fasolka po katalońsku – wykonanie:

Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (wystarczy na pół).

Wodę z dodatkiem szczypty soli i cukru doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy fasolkę i gotujemy na średnim ogniu przez około 10-14 minut (na al dente). Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.


Obrane ziemniaki kroimy na słupki. Na głębokim, mocno rozgrzanym oleju, smażymy frytki.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Cebulę oraz czosnek drobno siekamy.


Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy cebulę, pod koniec dodajemy czosnek oraz frytki i fasolkę. Doprawiamy mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Smażymy przez chwilę. Na koniec dodajemy pomidorki i smażymy jeszcze przez 2-3 minutki.

Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. W razie potrzeby oprószamy jeszcze solą oraz zaostrzamy smak np przyprawą ognistą.

Źródło