Zapiekanka z ziemniakami i cukinią

Zdecydowałam się na przygotowanie tej zapiekanki, ale jakiegoś szału nie oczekiwałam, a tu proszę – danie to tak bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, że już planuję powtórkę w wersji rozbudowanej o inne warzywa (np bakłażan czy paprykę).

Danie jest bardzo proste do przygotowania, nie ma tutaj żadnych wymyślnych przypraw, jedynie sól i pieprz, a całość smakuje tak, że nie sposób się od niej oderwać (feta też robi swoje).

Wizualnie prezentuje się zdecydowanie lepiej przed zapieczeniem, w finalnym efekcie jest troszkę „wyblakła”, za to smak wszystko rekompensuje;)

Do zapiekanki wybrałam mieszankę ziemniaków – zwykłe i fioletowe. Dodałam 3 cebule, ale Wam proponuję byście od razu dali 4. Nie pożałujecie:)

  • 7 ziemniaków (w tym u mnie 3 fioletowe)
  • 1-2 cukinie
  • 3-4 czerwone cebule
  • 6 pomidorów
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • sól morska i czarny pieprz do smaku (dużo)
  • 1/2 op. sera feta

Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy na dnie dużej blaszki lub naczynia żaroodpornego.

Cukinię myjemy, wraz ze skórką kroimy na cienkie plasterki. Przekładamy do ziemniaków.

Cebulę kroimy na cienkie krążki. Dodajemy do pozostałych warzyw.

Pomidory myjemy, odcinamy wierzch i każdy trzemy na tarce bezpośrednio do warzy w blaszce (skórkę pomidorów odrzucamy).

Skrapiamy oliwą. Posypujemy słuszną porcją soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Ważne też by użyć większego naczynia, tak by warzywa nie były rozłożone zbyt grubą warstwą (np 22x33cm lub większe).

Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez około 90 minut. Po około godzinie sprawdzamy warzywa i w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody (około 1/5 szklanki).

Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy natką pietruszki lub listkami bazylii oraz pokruszonym serem feta.  Podajemy od razu po przygotowaniu.

Źródło