Ciasto dyniowe
Wspaniałe ciasto dyniowe. Nieco przypominające piernik, pewnie za sprawą przyprawy korzennej i cynamonu. Był to mój debiut jeśli chodzi o dynię w wypiekach, ale jak najbardziej udany. Największą radochę miałam tłumacząc każdemu z domowników jaki jest „tajemny” składnik ciasta. Mina każdego z nich – bezcenna;) Z dodatkowym uznaniem spotkała sie również polewa, która zaskoczyła słodko-słonym smakiem. Początkowo bałam się, że nie zastygnie (bo po wymieszaniu była dość lejąca), ale szybko nabrała właściwej konsystencji.
- 350 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g masła
- 4 jajka
- 150 g rodzynek
- 50 g suszonych śliwek
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- skórka z 1 dużej pomarańczy
- 20 ml soku z pomarańczy
- 500 g puree z dyni
Polewa:
- 300 g serka śmietankowego (u mnie 250 g serka Twój Smak)
- 150 g cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Masło roztapiamy w garnuszku, odkładamy do przestudzenia.
Mąkę, cukier, przyprawy korzenne, cynamon, skórkę pomarańczową, sodę i sól przesiewamy do miski.
Śliwki suszone kroimy na mniejsze części, orzechy siekamy. Dodajemy wraz z rodzynkami oraz skórką kandyzowaną do miski z sypkimi składnikami, mieszamy.
W drugiej misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy przestudzone masło, sok z pomarańczy i puree z dyni – miksujemy chwilę do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki i ponownie miksujemy.
Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra/dół) na około 35-40 minut lub dłużej (do suchego patyczka).