Jajka z sosem tuńczykowym
Jeśli lubicie jajka na twardo, a jajka w majonezie się Wam przejadły, oraz lubicie smak tuńczyka, to ta propozycja jest właśnie dla Was!
Ugotowane na twardo jajka podane z sosem tuńczykowym z dodatkiem słonych sardeli (anchois) to świetna alternatywa zarówno dla jajek w majonezie, jak i dla jajek faszerowanych.
Mówię Wam, jest pysznie:) Kluczowym jednak jest użycie dobrej jakości tuńczyka (ja miałam taki w słoiczku, w oleju, ale może być też dobrej jakości tuńczyk w sosie własnym z puszki).
Zdecydowanie polecam.
- puszka tuńczyka w sosie własnym lub 1/2 słoiczka tuńczyka w oleju
- 4 fileciki anchois
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- jajka ugotowane na twardo
Do miseczki dajemy osączonego tuńczyka oraz fileciki anchovies, całość miksujemy blenderem. Powstały mus rybny mieszamy razem z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Schładzamy.
Sos podajemy do jajek ugotowanych na twardo, przekrojonych na połówki. Można go wyłożyć bezpośrednio na jajka lub umieścić w małej miseczce, by każdy mógł sobie na talerzyk nabrać taką ilość, jaka najbardziej mu odpowiada.
Moja Mama lubi jajka z tuńczykiem i sosem tuńczykowym nie jadła ale na pewno by spróbowała gdyby nie wiedziała z czego ten sos 🙂
Nie lubi tuńczyka?
Tuńczyk z jajkami w sałatce bardzo mi smakuje, to i sos do jajek z tuńczyka jest na pewno pyszny 🙂