Pieczony łosoś z serowo-ziołowym sosem
Szukasz pomysłu na smaczny i efektowny obiad? Pieczony łosoś z aksamitnym sosem serowym na zimno będzie dobrym wyborem.
Sos powstaje na bazie gęstej śmietany i sera pleśniowego (najlepiej sprawdzi się gorgonzola), z dodatkiem dużej ilości świeżych ziół – natki pietruszki, koperku i/lub szczypiorku. Podany po wcześniejszym schłodzeniu, idealnie komponuje się z delikatnym mięsem ryby pieczonej w marynacie cytrynowo-rozmarynowej.
Jako dodatki do ryby wybrałam ugotowany na sypko ryż oraz moją ulubioną surówkę z marchewki, jabłka, cebuli i kiszonego ogórka. Całość komponowała się wyśmienicie. To zestawienie smaków z pewnością przypadnie Ci do gustu. Jest to proste, zdrowe i przepyszne danie obiadowe, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Składniki:
- filet z łososia lub pstrąga tęczowego (łososiowego) – około 500 g
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 2 gałązki rozmarynu
- sól, pieprz, cukier trzcinowy
Sos:
- 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 40-50 g gorgonzoli
- 1/2 pęczka koperku, natki pietruszki lub szczypiorku
- sól, pieprz
Pieczony łosoś z sosem serowo ziołowym – wykonanie:
Sos:
Śmietanę łączymy z serem pleśniowym – rozgniatamy go widelcem lub ucieramy łyżką, aż do otrzymania gładkiego sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodajemy drobno posiekane zioła (do wyboru koperek, natka, szczypiorek lub wszystkiego po trochu). Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem można dla zaostrzenia smaku oprószyć sos szczyptą mielonej ostrej papryki.
Z ryby usuwamy skórę, dzielimy na 2-3 porcje. Oprószamy solą oraz pieprzem.
Rozmaryn (same igiełki) drobno siekamy.
Z cytryny wyciskamy sok, łączymy go z posiekanym rozmarynem, łyżką cukru trzcinowego oraz oliwą. Dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. W powstałej marynacie obtaczamy z obu stron kawałki ryby. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut (ja to robię w małym żaroodpornym naczyniu, a tuż przed samym pieczeniem odlewam marynatę).
Zapiekamy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Gorącą rybę podajemy z zimnym sosem.
Jako dodatki proponuję ugotowany ryż oraz ulubioną surówkę.




