Tarta z ricottą i cukinią
Zamarzyła mi się tarta z cukinią. No i oto ona 🙂
Prawda, że wygląda pięknie?
Jestem bardzo zadowolona z ciasta – dobrze się wałkowało, ładnie się upiekło i wyszło bardzo smaczne. Cukinię lubię w każdej postaci, więc tutaj nie mogłoby być inaczej. Jedyne zastrzeżenia (choć takie tyci-tyci) miałam do siebie, że nie doprawiłam mocniej nadzienia serowego. Wyszło takie lekko mdłe. Może powinnam była dodać więcej czosnku? (dałam 1 ząbek). Będzie do sprawdzenia następnym razem 🙂
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 1/2 cytryny
- 1 jajko + 1 żółtko
- 350 g sera ricotta
- 50 g tartego parmezanu
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 duża cukinia
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz
Przesianą mąkę siekamy razem z zimnym masłem. Dodajemy szczyptę soli, sok wyciśnięty z połowy cytryny, 2 łyżki lodowatej wody oraz 1 jajko. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Serek ricotta łączymy z połową parmezanu, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, żółtkiem oraz kilkoma listkami bazylii. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek. Wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wykładamy farsz serowy.
Cukinię kroimy na plasterki. Rozkładamy na serowej masie.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut. Po tym czasie wierzch posypujemy resztą parmezanu. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 170 stopni i tartę zapiekamy jeszcze przez 15 minut.